Potatis eller anka?

Det växer så det knakar på lantstället! I går kom ”svärmor” över, inte bara med jordgubbar, utan med några roliga potatisar de har odlat själva. Eller som jag ser det, en hajtand, en anka med näbb och en liten flärp med några gröna små blad på. Det är så himla gott med alldeles färsk potatis som är nyss upptagen och nykokt tillsammans med lite smör!

Roliga former på potatis.

För visst är det en anka? Visserligen flyter den väl inte, men det gör kanske inte häxor heller. Monty Python, för er som inte hänger med… Potatis är bra till så mycket, och jag gillar det verkligen. Potatisgratäng är sjukt gott. Rösti är gott. Pommes frites är gott. Ett bra potatismos är nära himmelriket. Det enda jag inte är särskilt förtjust i är kokt gammal plugg som inte är dränkt i god sås. Stekt är okej, men riktigt gott om den är råstekt. Med rosépeppar.

Om jag bara fick äta en basvara resten av livet skulle det nog bli potatis. Ris är visserligen gott, men det går inte att göra så mycket med det. Likadant med pasta. Dessutom är pluggarna bra rotfrukter som man dessutom kan ha i all världens olika soppor, och betydligt mycket nyttigare än pasta och ris. Tror minsann att jag ska göra lite potatismos i kväll! På de fina restaurangerna innehåller potatismoset ungefär lika mycket smör som potatis, som man pressar genom en sil för att få bort varenda antydan till klump, men jag föredrar mitt lite mer ”potatisigt”. En och annan klump gör mig inget heller. Hur föredrar du din potatis – om du ens äter den?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/potatis-eller-anka/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 2, 2013 kl. 09:50
  • Svara

  Nja, jag äter inte så mycket potatis, men såklart färskpotatis och potatisgratäng, klyftor med skal i ugnen gillar jag. Potatismos är gott och lätt att fixa, men jag äter det för sällan. Stekt potatis om det finns rester.

  1. Jag äter också mos alldeles för sällan! Mera mos. 🙂

  • Mjuli 2, 2013 kl. 11:07
  • Svara

  Potatis is the shiznit, som dagens ungdom skulle säga. Tyvärr höjer den blodsockret mer än ris och pasta, enligt min diabetessköterska. Whatever, ibland är det bara ett måste med potatis. =)

  1. Ja, potatis is the shiznit! :mrgreen:

  • Respelionjuli 2, 2013 kl. 15:09
  • Svara

  Om jag måste äta potatis och har ett val, så får det bli klyftpotatis.

  1. Jag tror att det var länge sen jag åt klyftpotatis, för jag kommer knappt ihåg det. Det är dags.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.