Ramlösa och Röda Korsets vattenprojekt

För ett och ett halvt år sedan skrev jag om ett projekt Ramlösa har tillsammans med Röda Korset, där de skänker en liter rent vatten till Afrika för varje liter Ramlösa som säljs. Projektet har pågått i flera år, och nu har de börjat köra kampanjen på TV-reklam lite nu och då, så vi kollar lite närmare på det här – igen. På Läkare Utan Gränsers hemsida står det att 45 kronor (det var 50 kronor år 2011) räcker till att rena vatten till 5000 människor. Det betyder alltså att för mindre än ett öre så har en människa på jorden tillgång till rent vatten i sin by.

Då måste man ju fråga sig hur stor marginal Ramlösa har på sitt vatten, alltså hur mycket de tjänar per liter de säljer. Självklart är det billigare att köpa en stor flaska i en mataffär, jämfört med en liten i en kiosk, men trots allt så är det ändå bara vatten med kolsyra. Garanterat är i alla fall att det enda öre som skänks per liter sålt vatten inte är så mycket i sammanhanget – har de råd med så mycket reklam i TV och i tidningar så kan det inte gå alltför dåligt för dem.

Visst är det många som läser Ramlösas reklam okritiskt, och väljer Ramlösa framför andra märken enbart på grund av detta. Självklart ökar det försäljningen, och ökar också Ramlösas vinst. Att köpa vatten på flaska är något av det mest oekonomiska man kan göra i Sverige, när vi faktiskt har alldeles utmärkt vatten i kranen.

Falsk marknadsföring gör mig arg, för det är många som inte fattar, eller ser saken i ett perspektiv. Självklart är det ett utmärkt sätt att utnyttja människor på. För hur många är det som är helt ärliga med helheten, och inte bara poängterar en detalj…? Inte Ramlösa, i alla fall.

För 90 spänn kan alltså en by med 10.000 människor få tillgång till rent vatten. Hur mycket vatten förbrukar en fattig människa i en by i Afrika varje dag? Jo, ett par liter att dricka, och ett par liter för matlagning och hygien (jämfört med 300 liter vatten per person i Sverige, och i genomsnitt 50 liter i Afrika). Vi drar till med 10 liter. Det är 10 liter såld Ramlösa per person och dag, eller 100.000 liter per dag i en by med 10.000 människor. Ja, ni fattar.

En droppe i havet är verkligen ett passande uttryck här! På Röda Korsets hemsida står det: ”I dagsläget har Ramlösa bidragit med över 100 miljoner liter rent vatten”. Över flera år alltså. Det är mer än en miljard människor som lever utan tillgång till rent vatten, och 9.000 kronor till Läkare Utan Gränser renar vatten för en miljon människor. Go figure. Och är det inte konstigt att för Röda Korset kostar det 1000 kronor att rena vatten til 65 människor? Det är en gigantisk skillnad! Ett öre per människa för Läkare Utan Gränser, och 15 spänn för Röda Korset.

Så om man vill hjälpa till är det bättre att skita i att köpa den där halvliters vattenflaskan för 20 spänn, och i stället ge pengarna till Läkare Utan Gränser och rena vatten till nästan 2500 människor i stället. Det är oändligt mycket mer än en halvliter rent vatten, det är för en lång tid framöver, och det finns ingen som tjänar pengar på det heller.

Jag köper fan inte nån Ramlösa så länge de håller på med att lura folk att tro att de gör någon större skillnad, i stället för att skänka en del av vinsten på ett vettigare sätt. Och för er som inte fattar eller inte kan läsa: Med det här menar jag självklart inte att Röda Korset inte gör någon nytta. Jag menar att Ramlösa ger en falsk bild av att de gör hjältedåd.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/ramlosa-och-roda-korsets-vattenprojekt/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 15, 2013 kl. 11:00
  • Svara

  Bra inlägg! Jag föredrar Läkare utan gränser framför alla andra hjälporganisationer. Och företag som låtsas hjälpa. Priset tar nog ett visst lotteri där VD:n plockar ut mångmiljonbelopp i lön… Att folk går på det…
  Så bra att du lyfter fram sånt här! Det är bra att folk får veta saker och ting innan de skänker pengar nånstans.

  1. Tack! Ja, det är helt sjukt. 100 miljoner liter rent vatten är ingenting i sammanhanget, med tanke på att det här projektet har pågått i åtminstone ett par år!

  • Mariajuli 17, 2013 kl. 10:17
  • Svara

  Bra inlägg, reagerade oerhört mkt på denna tv-reklam. Googlade och hittade ditt blogginlägg. Min ingång är att jag numera aldrig tänker köpa vatten mer fr dem då gör reklam på att de skänker vatten till Afrika. Jag ger gärna pengar till bistånd men inte genom att köpa en produkt för att det företaget ska skänka vidare till bistånd. För mig blir det att kommersialisera bistånd och inte att ge av en solidaritetshandling för människor i nöd.

  1. Samma här – skänker när jag kan, men till de som gör mest för pengarna och som har lägst omkostnader.

   Det är aldrig rätt att kommersialisera bistånd!

  • Johanjanuari 20, 2014 kl. 13:18
  • Svara

  Du har rätt i sak, Ramlösa skänker endast en försvinnande liten del av intäkterna till vattenprojekt, men du blandar äpplen och päron när du räknar ut hur mycket saker och ting faktiskt kostar. Testa att sätt ut korrekta enheter på varje siffra så ser du fort varför beräkningarna faller.

  1. Det är möjligt. Siffrorna är från organisationernas egna hemsidor, men jag är medveten om att de inte jobbar på samma sätt vad gäller vattenrening. Poängen är ändock att de försöker framställa sig själva i bättre dager genom att bekosta dyr TV-reklam om projektet, för att få sälja mer.

  • Niels Erixonapril 4, 2014 kl. 14:25
  • Svara

  Kanske skulle kolla upp lite annan fakta också som tex hur mycket av pengarna som går till administrativa kostnader inom läkare utan gränser och sedan kolla på röda korset. Dessutom så kostar det faktiskt 100 kr att rensa 5000 liter vatten för röda korset och INTE 1000kr för 65 personer. Läkare utan gränser gör ett underbart jobb MEN oftast kan dom unte agera utan röda korsets hjälp för dom inte kan komma in i vissa krigs områden medans röda korset kan. Snälla var lite objektiv ist för att ösa skit på oss som faktiskt jobnar med att rädda liv och där människan gåtär före vinning. Gå gärna en kurs inom röda korset så kanske du kan få wn riktig bild av det hjälpa arbete som faktiskt utförs och vad saker och ting kostar.

  1. De administrativa kostnaderna är ungefär 8% på Läkare utan gränser och ungefär 14% på Röda korset. Jag säger inte att den ena organisationen är bättre än den andra, och jag stödjer båda. Uppgifterna i inlägget kommer från de respektive organisationernas hemsidor vid den tidpunkt jag skrev det här inlägget, så det är inget jag har hittat på själv.

   Inlägget handlar om Ramlösa, och om hur de gör fjuttiga saker för bra PR när de kunde ha lagt reklampengarna direkt på att hjälpa människor i stället.

   Självklart är det så att Röda korset ofta är en stor hjälp för Läkare utan gränser när det gäller att få tillgång till områden, men samtidigt är Läkare utan gränser ofta på ställen där andra organisationer inte är. Skillnaden är självklart organisationernas storlek, och att Läkare utan gränser inte tar hjälp från någon sida i en konflikt. Båda är riktigt bra organisationer, men de jobbar ganska annorlunda. Har aldrig påstått något annat, utan enbart använt siffrorna för vattenrening som ett exempel, eftersom det är vad Ramlösa påstår sig ägna sig åt.

   Så snälla, läs ordentligt du också innan du påstår att jag borde gå en kurs i stället för att ösa skit på ”oss som faktiskt jobbar med att rädda liv”. Jag jobbar faktiskt också på en av de här organisationerna, så jag tror inte att jag behöver gå någon mer kurs, när jag skriver om företag som skänker pengar då det syns och det är för bra PR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.