Scotch bonnet

Min lilla chili-boll, som tydligen är en Scotch bonnet och inte en habanero som jag först trodde, börjar modifiera sig! Kanske inte så konstigt att jag har trott att det var en habanero, för de ser ungefär likadana ut och tillhör samma släkte. Men det visade sig att det bara var något jag hade fått för mig. En Scotch bonnet, en skotsk hatt, alltså. De kan vara allt från gröna till att skifta i orange och rött. Men min lilla Scotch bonnet verkar inte riktigt kunna bestämma sig. Eller så vill den bara ha en snygg hatt.

Scotch bonnet har mellan 100.000-350.000 scoville.

Ganska söt! Jag har ingen aning vad jag ska göra med den sen, när den mognat. Så här står det på Wikipedia om frukten:

Rått förtären är frukten känd för att orsaka yrsel, domningar i händer och kinder samt svår halsbränna. Förutom ovannämnda symptom kan förtäring resultera i diarré.

Ok, jag lovar att jag inte ska äta den rå. Den används ofta i västindisk mat, och har någon slags söt styrka. För stark är den.

Exeptionally hot. Scoville scale: 100,000-350,000

Vanlig spansk peppar (som jag också odlar) är den vanligaste i mataffärerna här i Sverige, och de ligger på mellan 2500-5000 Scoville. Så, ja… Det finns två likadana frukter på plantan, och de verkar må bra, men resten av bladen verkar ge upp för att frukterna tar all kraft. Må så vara, det lär inte vara hela världen om jag inte har ett årsförbrukning av Scotch bonnet, eftersom jag aldrig i hela mitt liv har använt någon. Skulle behöva lite tips på hur jag ska gå tillväga med att tillaga de stackars två små frukterna, eller om det kanske är bättre att torka dem och göra pyttelite flakes eller pulver. Jag lutar åt det senare.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/scotch-bonnet/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 9, 2013 kl. 08:43
  • Svara

  Lite diarré så här på sommaren är väl aldrig fel?
  Skämt åsido, jag skulle nog göra som du lutar åt – torka och göra småflingor eller pulver.
  Jag har en vanlig paprika på ballen och vi har ätit av alla dess frukter som extra tillbehör på mackan. Gott, men inte starkt och ingen diarré. Känns lite kul att gå och plocka en färsk grönsak till frukost… 😛

  1. Haha, nej det är ju så mysigt! 🙂 Jag älskar mina chiliplantor, och R sköter väl om dem! Det hade jag aldrig trott. För oss funkar det med växter som har ett syfte – där man kan äta dess avkomma – men vanliga blommor dör på löpande band.

  • NIlesjuli 9, 2013 kl. 16:48
  • Svara

  Hm, jag personligen skulle vara rädd att ens vidröra den stackars lilla frukten… petar mig i ögonen mer än jag vill… Men om jag var tvungen, satsa på att göra härliga flakes av den!

  1. Det blir plasthandskar och dykardräkt på innan jag ger mig på den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.