Sjukt på fler sätt

Nu ska ni få läsa min jämran över alla problem framöver, för det är sjukt. Min sjukskrivning tar ju slut om bara några dagar, och på grund av det kan min sjukpenning inte omvandlas till sjukersättning, och jag måste anmäla mig som arbetslös på Arbetsförmedlingen den första augusti.

Jag trodde ju att jag var ute i god tid när jag bokade en tid på Vårdcentralen för att förlänga sjukskrivningen, eftersom jag bokade den 6 hela veckor innan den sista juli. Men inte då, eftersom ingen där riktigt vet vad det är jag har, så får jag vänta ända till dem 5 september innan de tar emot mig. Men det är ju bra att veta, om jag råkar ut för en simpel influensa eller en stukad fot, då ringer jag 10 veckor innan det händer och bokar en tid.

Ni hör hur jävla illa det låter, va? Jag har en kronisk, degenerativ sjukdom som orsakar riktigt svår smärta. Två ryggoperationer hittills – det blir fler – och jag är inte gammal. Ibland har jag rullstol, jag behöver ofta hjälp med att få på mig skorna, och ibland funkar inte mina händer som de ska. Jag har en arbetsförmåga på omkring 25%.

Men en snorig unge kan få komma samma dag. Det om något är sjukt. Det finns inte många i Stockholm som har det jag har, så illa som jag har det i min ålder, så det finns ingen mottagning för mig. Och Försäkringskassan vet knappt vad det är heller.

Jag har alltså sex dagar kvar av min sjukskrivning, sedan ska jag inställa mig på Arbetsförmedlingen. Jag har dessutom blivit tilldelad en ny arbetsförmedlare som måste uppdateras om hela min sjukdom och min förmåga att göra saker.

Eftersom jag inte är sjukskriven kan det bli problem när det gäller min ersättning, för jag klarar ju inte att vara tillgänglig till 100%. I en perfekt värld har hon semester och kan inte träffa mig förrän efter mitt läkarbesök den 5 september, men det tvivlar jag starkt på.

I värsta fall får jag lära mig Excel (till ingen nytta eftersom min arbetsförmåga är låg – dessutom kan jag det redan) på samma nivå för folk med en utvecklingsstörning, på heltid i två månader. Jag hade inget problem med att klara av Mensas IQ-test, så ni fattar ju.

Det finns absolut ingenting av det Arbetsförmedlingen erbjuder i form av kurser eller utbildningar som är i närheten av den nivå jag vill ha för att det ska kännas som en okej studietakt. Det jag gick tidigare (mer info under kategorin Studera) var sjukt. Sjukt dåligt. Så ja, det börjar dra ihop sig till jämmer och elände. Jag ska försöka att inte tänka mer på det fram till dagen D.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/sjukt-pa-fler-satt/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanjuli 25, 2013 kl. 13:21
  • Svara

  Fy fan!!! 🙁
  Men jag vet det där med vårdcentralerna. Man får inte boka tid i god tid, för det fixar inte deras datasystem! Man tror inte att det är sant…
  Kram och kraft!

  1. De skyllde på att de måste då kopior på journalanteckningar från diverse håll. Jag har allt sånt hemma, men de ville ha det direkt från respektive vårdgivare. Smart. Kram!

  • Petterjuli 25, 2013 kl. 15:31
  • Svara

  Grönt och fint var det i toppen. Nu riskera du att kallas miljöpartist. Hahaha…..

  Men Klara då….. Tänk på barnen. Klart en snorig unge måste komma in akut. Det är ju synd om de små liven som inte kan klara sig själva. Tänk på barnen. de går ju sönder om man tittar på dom.
  Endast i Sverige kan man skada sig på dagtid och det måste ändå planeras i förväg. Hmmm.. undrar när nästa nackspärr kommer…. Ska jag redan boka tid eller fixa det själv… Ähhh…. Jag fixar det själv, det brukar gå. Ta en alvedon och ring 1177 i morgon så dom vet att jag klarar det själv.

  Helt otroligt hur byråkratin kan fungera i vårt land. Självklart finns det exempel där allt går som på räls men ibland verkar det krångligare än vad som kan fantiseras ihop.
  Klarar du att arbeta 25%? I så fall ska du ju kunna få a-kassa för detta även om det är tunnare än korvspad. Vad händer med övriga 75%? Om man bara kan arbeta 25% borde det väl automatiskt vara sjukpenning på resten? Eller hur funkar det?

  Sköt om dig. Tänk inte mer på detta idag. Ryt i ordentlig en annan dag istället.
  Ta det lugnt. Det är ju allt detta som sossarna ska ställa till rätta efter nästa val. Tror dom….

   • Farsanjuli 25, 2013 kl. 16:16
   • Svara

   O ve och fasa!
   (sista stycket)

   1. Eller ännu värre – miljöpartisterna! 😮

     • Farsanjuli 25, 2013 kl. 22:15
     • Svara

     Mupparna?

      • Klarajuli 25, 2013 kl. 22:40
       Författare

      Det vore kanske bättre.

    • Petterjuli 25, 2013 kl. 18:38
    • Svara

    Vård, skola och omsorg. Det är väl det vanliga mantrat. Det var ju inte precis bättre på den röda tiden. När allt kommer omkring var det de som havererade systemet och ingen normalt funtad människa tror väl att S ska kunna fixa det. Ve och fasa…..

    1. Nej, precis. Människor ska jobba så mycket de kan, för ingen vettigt funtad människa mår bra av att sitta hemma och få bidrag. Man måste omskola sig eller flytta för att fixa brödfödan, så har det varit sedan tidernas begynnelse.

  1. Ja, haha! Ska lägga till nån bild eller nåt i stället för stjärnorna när jag får tid. Jag ska tänka på barnen. En läkare jag träffade en gång sa faktiskt till mig: ”Det finns barn som har cancer också”. Jaha? Han visste inte vad han skulle göra med mig. Det är bäst att du bokar en tid redan nu!

   Jag kan jobba 25%, men inte om det är 2 timmar om dagen, utan kanske 5 timmar ett par dagar i veckan. Det är absolut inte automatisk sjukpenning, för jag har ju inga problem att söka jobb, så då är jag egentligen på Arbetsförmedlingens bord. Dessutom är sjukpenning tillfällig, och sjukersättning (som är på långtidsbasis) är en hel karusell att dra igång. Även om alla läkare och arbetsförmedlare är överens om att jag inte kan arbeta mer, så är det inte säkert att jag får det.

   Jag tror inte en sekund på att sossarna skulle fixa det ett dugg bättre än vad det är nu. De som har hamnat i kläm nu hade hamnat i kläm ändå. Såna snyfthistorier har alltid funnits. Jag tänker käka räkor och dricka vin snart, så antingen somnar jag, men mer troligt är att jag kommer att babbla hela kvällen och tycka att jag själv är asrolig. Har gjort det hela dagen – Tramadol har den effekten på mig.

    • Petterjuli 25, 2013 kl. 18:42
    • Svara

    Tack för utläggningen. 😀 Håller med. Tror inte heller de kan fixa det. De kommer bara att bygga om så att problem uppstår i en annan ände.
    Fundera lite på hur politiker och vårdansvariga i Borås jublade härom veckan när de kom på något som vi andra känt till sedan Hedenhös. Problemet finns i den politiska ideologin. Att politiker inte bryr sig om att något utförs rätt utan att det utförs enligt deras egen åsikt. Rikspuckon…..

    1. Rikspuckon var ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.