Uppstoppade djur

Kom att tänka på det här med uppstoppade djur, efter att läkaren jag går till hade ställt in en liten urgullig uppstoppad uggla i behandlingsrummet sist jag var där. En del tycker att det är äckligt, och jag håller med om att det finns en del som är dåligt gjorda (eller väldigt gamla) som ser ganska förskräckliga ut, men generellt tycker jag ändå att de brukar vara väldigt fina. Ugglan var helt fantastisk, den var liten och satt på en gren och tittade både klokt och nyfiket på mig.

Uppstoppad uggla ser på mig på en bra behandling hos Dr. Feelgood

Ögonen gör självklart väldigt mycket, för djuret ser ju helt dött ut om inte ögonen har ett någorlunda naturligt utseende. De flesta har väl sett kung Fredrik den förstes gamla lejon från 1732, som bodde i en bur i ”Leijon-Kuhlan” på Lejonslätten på Djurgården? Det ligger precis framför Nordiska Museet, ungefär vid Junibacken. Namnet kommer helt enkelt från det kungliga nöjet på 1700-talet att hetsa lejon och björnar mot varandra där. Hur som helst, kung Fredrik hade fått lejonet i present av härskaren av Alger. Efter att det dött så tog det ganska lång tid innan det blev uppstoppat, så allt som var kvar var skelettdelarna och skinnet. Det var ju knappt någon som hade sett ett lejon på den tiden, så snubben som fick i uppgift att stoppa upp det gjorde väl så gott han kunde.

Det står på Gripsholms slott för allmän beundran, och är faktiskt värt ett besök. Ansiktet ser förjävligt ut, men i profil är det faktiskt helt korrekt heraldiskt. Lejonets pose är en ”lion passant”, ett gående lejon, som återfinns på många vapensköldar och märken. Kolla på bilderna för ”lion passant” på Googles bildsök och jämför med det här lejonets profil, så får ni se. Visserligen är det inte så konstigt att folk i dag bara kollar på ansiktet och garvar eftersom alla vet hur ett lejon ser ut, men de missar poängen. Det är faktiskt inte så dumt!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/07/uppstoppade-djur/

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.