Brev från Arbetsförmedlingen

Jo, jag fick ju ett brev från Arbetsförmedlingen. I det medföljde det ett par platsförslag, så här står det överst:

Ett ledigt arbete som kan passa dig

Här får du information om ett ledigt arbete hos Swedavia
Vi tror att detta arbete kan passa dig.
Vi föreslår att du söker arbetet och önskar dig lycka till!

Okej, Swedavia, det är alltså på Arlanda. För det första, om jag ska åka ut till Arlanda från söder om söder måste jag först åka färdtjänst till Centralen. Där måste jag byta till Arlanda Express, eftersom man inte får åka taxi hela vägen.

Sedan måste jag gå från Arlanda Express-terminalen dit nu arbetet ligger, och alla som har knatat runt på Arlanda vet att det inte är särskilt kul, ens om man inte har diskbråck, ryggskott, nackspärr, kronisk trötthet eller något av alla de symtom min EDS ger. Jag skulle vara slut av att ens komma dit.

Fortsättningsvis i detta brev från Arbetsförmedlingen står det att jobbet är på heltid och att det är ett administrativt arbete, och de huvudsakliga arbetsuppgifterna är att förbereda möten, besök, resor och konferenser.

Det inkluderar att säkerställa att allt material finns framtaget – att jag till största delen skulle vara tvungen att ställa i ordning konferensrum och dylikt alltså. Hantering av inkommande samtal, mejl och post samt ta emot besökande ingår också i arbetet. Ingår också? Det är ju enbart sådant jag klarar av att göra – om jag ens klarar av att åka ut till Arlanda!

Läser de inte ens mina dag- eller journalanteckningar innan de skickar ut platsförslag, och utgår de ifrån att jag är så dum i huvudet att jag inte kollar Platsbanken regelbundet? Jag gav de senaste journalanteckningarna från EDS-specialisten till samma kille som har skickat brevet, han som tog emot mig och pratade med mig när jag skrev in mig på Arbetsfömedlingen.

Min arbetsförmåga enligt specialisten är max 25%, och jag ska inte göra något som innebär att lyfta, vrida, eller skriva med en penna. Jag måste ha möjlighet att både sitta, stå och ligga efter behov, och jag kan aldrig riktigt säga i förväg när jag kan jobba, eftersom det beror på dagsformen.

Men visst, slösa portopengar på brev från Arbetsförmedlingen går bra, för att någon där inte brytt sig om att lyssna på mig, eller inte är läskunnig. Tror de på fullaste allvar att jag tänker söka det här? Jag skulle inte klara en vecka ens, utan att hamna på sjukhus. Det var fyra papper i kuvertet, det här jobbförslaget och ett till. Jag häpnar nästan av dumheten.

Visst, jag kan söka jobbet, jag har bra referenser och skulle göra ett ypperligt jobb, om min kropp kunde. Men jag är sjuk. SJUK. Varför får jag ens ett sånt här brev av Arbetsförmedlingen? Det vara några år sedan jag arbetstränade senast, då kom vi fram till att max 50% kanske skulle gå, på en anpassad arbetsplats. Jag är betydligt sämre nu, och har opererat ryggen två gånger sedan dess.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/brev-fran-arbetsformedlingen/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteraugusti 13, 2013 kl. 12:02
  • Svara

  Jag kan ha en viss respekt för att det kan vara svårt för oss ”normala” att inse begränsningarna som en funktionsnedsatt kan ha men AF bör ju faktiskt ha en viss erfarenhet och kompetens på detta område. Eller?……..

  Samtidigt blir jag ibland förvånad över hur offeraktiga vissa är. För något år sedan var det en artikel om en kvinna som 2002 amputerat benet och satt i rullstol. Hon skulle nu 2012(?) bli av med sjukersättningen men hon hävdade att hon inte kunde jobba.
  Inte helt okritiskt undrar jag varför hon ska sitta hemma hela dagarna med ersättning. Jag vet att folk utan ben kan arbeta. Finns väl många jobb hon hade klarat av.
  Tills slut fick hon tillbaka ersättningen och sitter väl hemma och rullar tummarna. Då blir det fel på det hållet i stället.

  Alltihop kanske bar är ett lotteri eller sitter de på FK och AF och slår med tärningar, 😀

  1. De bör förstå lite i alla fall – och i det här fallet hade jag just talat med karln som skickade brevet (samma datum).

   Självklart kan man arbeta om man bara saknar en kroppsdel! Det finns ju mängder med jobb man utför sittande. Jag såg en rullstolsbunden tjej jobba på en mataffär för ett tag sen, så bara för att man rullar fram är man ju inte helt körd. Möjligen i huvudet, om man använder det som en ursäkt för att slippa jobba. Jobba är bra. Det håller en alert och man träffar folk.

   Mitt lotteri går sådär.

    • Petteraugusti 13, 2013 kl. 12:25
    • Svara

    Exakt. Det var precis det jag avsåg. Du kan inte göra allt men vissa saker går bra, eller bara på ett annorlunda sätt. Kontorsjobb ska väl inte vara några problem.
    Ärligt talat blir jag ganska upprörd när jag läser sådana snyfthistorier. Det kan finnas annat i bakgrunden men denna gång var det bara avsaknaden av ett ben, (och lite övervikt möjligen), som verkade lika bakom det horribla i att behöva börja jobba.

    Vi får hoppas ditt lotteri inte bara innebär nitlotter. Hahaha….

    1. Om man anser att det är skäl nog att inte jobba så bör man nog rannsaka sig själv och sitt snylteri litegrann. Hon skulle säkert ha det mycket bättre om hon var på en arbetsplats då och då. Men å andra sidan missar hon ju allt bra som går på TV på dagarna i så fall…

  • Davidaugusti 13, 2013 kl. 14:32
  • Svara

  Din blogg är riktigt intressant och välskriven Klara! Önskar dig verkligen all lycka och framgång! Hoppas du inser vilken tillgång du skulle vara för vilket företag som helst, om än på 25%! /David på Lernia

  1. Tack David! Det gäller bara att få andra att inse det också – men de flesta ser inte längre än till vad man har för mystisk sjukdom! Kram!

  • Tofflanaugusti 13, 2013 kl. 15:32
  • Svara

  Jag hänger upp mig på orden ”tror” och ”föreslår”. ”Tror” innebär att de uppenbarligen inte läst om dig och din sjukdom; ”föreslår” betyder beordrar. En svart bak från mig! (Inte till dig, alltså!)

  1. Ja, om jag inte söker det råkar jag säkerligen illa ut så småningom. Men jag har ju ett mail liggandes från en arbetsförmedlare som har sagt åt mig att avvakta tills jag får träffa min tilldelade arbetsförmedlare, så vad ska de göra? Jag följer bara order. 🙂

  • monicaschaugusti 13, 2013 kl. 17:48
  • Svara

  Af har uppmanat dig att söka tjänsten
  De vet att du kan jobba 25proc och helst hemifrån. Då kan du erbjuda just det och se vad Arlanda har att föreslå.

  1. Jag tror inte att de vet, med tanke på att det var ett för mig fysiskt omöjligt arbete. Men jag har ringt, och de var glada att slippa min ansökan. 🙂

  • Tant A.augusti 13, 2013 kl. 19:42
  • Svara

  Kanske har jag missat det men varför får du inte hel sjukersättning och får vila!?
  Gissar att du ansökt och fått avslag?
  Att orka överklaga kräver ju i så fall också övermänskliga krafter, men jag hoppas att du blir beviljad hel sjukersättning inom snar framtid för som du har det nu är ju totalt galet, bollad hit och dit av inkompetenta idioter som inte ens kan läsa innantil.
  Kram!

  1. Jag började ansöka för ungefär två år sedan, men min dåvarande läkare ville/kunde inte/visste inte vad han skulle skriva. Han frågade mig: ”Vad vill du att jag ska göra?”

   Samtidigt gick jag på smärtklinik i Umeå och ryggrehab på Lidingö, men de hänvisade mig till husläkare för intyg. Gick till honom flera gånger och försökte få en remiss till någon som kunde skriva ett intyg, eller för att be honom skriva ett, men jag fick aldrig något. I våras kom en ryggoperation i vägen, och efter den har jag varit sjukskriven till och med juli.

   Bokade läkartid i juni hos en ny husläkare eftersom jag var så missnöjd, men jag får inte komma dit förrän i september – glapp på mer än en månad. Dessutom vet jag inte om den nya läkaren vet något om sjukdomen heller, och om hon kan skriva ett intyg. Jag tror inte att hon skriver intyget vid första mötet heller, och eftersom jag har fått vänta så länge har jag flera andra ärenden också – recept, remisser etc. Mitt ärende har alltså aldrig ens nått FK – även om de tyckte att jag kunde arbeta samtidigt förra gången jag opererade ryggen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.