De dejtbara

För ett par månader sedan skrev jag om Kanal 5 och produktionsbolaget Mastiff AB som satsade på ett nytt dejtingprogram, vars arbetsnamn var ”De odejtbara” (originalet heter ”The Undateables” och kommer från Storbritannien). Programmet skulle hjälpa personer med funktionsnedsättningar att finna kärleken, men som namnet säger så klumpar de ihop alla med både synliga och osynliga funktionshinder och stämplar dem som en aning sämre än friska människor. Varför särskilja de två? Det finns ingen som är odejtbar. Men nu är vi tydligen ”De dejtbara”.

Många unga rörelsehindrade kände sig förtvivlade när de hörde om arbetsnamnet. Tänk att vara en osäker tonåring, och dessutom ha ett funktionshinder och få höra att man är odejtbar. Och de som är ihop med någon med funktionshinder, är det av ren godhet eller för att de inte kan få bättre? Nej, namnet var fullständigt vidrigt och fullt av fördomar och stereotyper. Flera människor och föreningar anmälde programidén till Diskrimineringsombudsmannen (DO), så vad gör produktionsbolaget? Jo, de byter självklart namn på programmet, eftersom ”den brittiska originaltiteln var otydlig”.

De dejtbara”. Vad i helvete?! Det antyder ju fortfarande att det skulle vara något fel på de människor som är med i programmet. Skulle de kalla ett dejtingprogram med ”friska” människor ”De dejtbara”? Nej, självklart inte, eftersom det då skulle tala om att en del andra människor inte är det.

Ett par i rullstol

De medverkande verkar inte bry sig nämnvärt, och de jag sett uttala sig om det säger att originaltiteln var tänkt att provocera – antagligen är det vad produktionsbolaget har sagt. Ändå anser alla att namnbytet var bra, eftersom de faktiskt är dejtbara. Ehh, men det nya namnet är väl inte mycket bättre…? Det finns faktiskt (uppenbarligen) folk som anser att en del människor är odejtbara. Det är svårt att förstå hur man kan sjunka djupare i TV-träsket, för den nya titeln är också helt orimligt jävla korkad.

Det är säkert ett fint program med helt vanliga människor med funktionshinder som får gå på mysiga dejter, men tänk på att det finns folk som kollar på det som lyteskomik. Varför ens göra ett program med bara funktionshindrade, och antyda något med titeln ”De dejtbara”? Gör ett dejtingprogram med bara judar, överviktiga eller invandrare från ett visst land (eller valfri annan grupp eller minoritet), och se hur jävla populärt det skulle bli.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/de-dejtbara/

2 kommentarer

1 ping

  • Petteraugusti 3, 2013 kl. 19:38
  • Svara

  Var passar jag in? Anser mig vara ganska ”odejtbar” men har så vitt jag vet inget handikapp. Vare sig mentalt eller kroppsligt. Okej, jag är en aning udda vilket jag anser vara uppfriskande men kanske är ett handikapp beträffande dejtandet. 😀

  Vill folk vara med i sånt här är det okej för mig. Jag undrar nog mer varför folk faktiskt VILL vara med. vad är anledningen? Få bli kändis för en liten stund? Tror de att de ska bli ”upptäckta” eller är det bara ”en rolig grej”?
  Men det ligger en del i det du skriver om självkänsla men kanske är folk smartare än så. Vad går gränsen för PK och normalt?
  Jag fick en gång frågan om jag skulle kunna vara ihop med en kvinna i rullstol. Klart jag kan. Vad var det för jäkla fråga men jag förstår osäkerheten. Sen finns det de som går igång på en som är rullstolsbunden. Är det något fel med det? Självklart inte så länge det är ett sunt förhållande. En del går ju igång på stora bröst. Skillnad?

  Kanske är inte ett sånt här program så illa även om jag har vissa betänkligheter, jag tycker inte om programidén men är den fel för det? Hmmmmm……

  1. I och för sig är väl dejtingprogram överlag inte direkt kända för att ha världens smartaste medverkande, och jag förstår inte överhuvudtaget hur någon kan vilja vara med – men du har helt rätt i det du säger. Jävligt konstigt dock att folk försöker förpassa människor till olika fack. Ett helt vanligt dejtingprogram med ett blandat klientel vore väl bättre, kan jag tycka.

  • Möte med Mastiff AB om De (o)dejtbara | Unga Rörelsehindrade Göteborgaugusti 22, 2013 kl. 09:31

  […] Arga Klaras blogg […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.