Dörrmatta

Det är bra att ha en dörrmatta, och det är väl något som finns i de allra flesta svenska hem. Hemma hos mig är den enkelt grafitgrå, och kostade väldigt billigt på Rusta. Går att spola av och tvätta väldigt enkelt, och dessutom är den tillskuren för att passa perfekt mellan garderober och dörrkarmar. Ungefär så funktionell en dörrmatta kan bli, med andra ord. Har man lite andra krav eller önskemål på en fin dörrmatta finns det ju varianter med text på. Det är lite som väggord, kan jag tycka – i alla fall när det står töntiga saker som ”Välkommen” på dem. Men det finns faktiskt de med lite rolig text också.

Sen finns det ju de som bara har mönster, eller en bild. Det kan ju vara fint och så, men är det inte väldigt opraktiskt när man stormar in (ja, lite vardagsdramatik är väl roligt) med smutsiga skor, för skor är inte så rena efter en promenad, eller efter en slaskig höst-/vinter-/vårdag. Och hur fin blir en sån här dörrmatta när den blir smutsig och lite sliten efter tvätt?

Dörrmatta med motiv: Ett vildsvin i uniform.

Varför man nu vill ha en sådan innanför dörren, och i vilken sorts hem den kan tänkas passa… Såg den på en inredningsbutik när jag var i stan häromdagen med ”svärmor”. De hade all möjlig sorts billiga importgrejer, och så gamla loppisvaror som porslin, silver och en del möbler. Till ockerpriser. Sådant man hittar på loppis för en tia, kostade en femhundring i fina butiken. Just den här mattan var ny och kostade 300 kronor, så det måste ha varit billigt skit, och den fanns med lite andra motiv också. En räv i luffarkläder, en hund i uniform och en katt i någon slags klänning tror jag att det var. Himla roliga och söta, men inte att torka skitiga skor på. Var har man en sån här dörrmatta?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/dorrmatta/

2 kommentarer

  • Petteraugusti 10, 2013 kl. 16:54
  • Svara

  Med tanke på att några av medaljerna har tysk stil misstänker jag att det är en nidbild av tyska officerer. Galthuvudet gör narr av tyskar som svin. Helt enkelt en nidbild. Det får man skämta om då det inte anses rasistiskt. Men tänk om man gjort det med en neger…

  För övrigt avskyr jag bilder med djur i kläder. Finns inget som helst sött eller gulligt i djur som blivit utklädda av sina ägare.

  Min dörrmatta som endast finns för att jag en gång fick den av en kompis har dödskallar. Det passar mig. 😀

  1. Ja, man får bara göra narr av vissa folkslag, för folk tänker sig inte in i hur samhället såg ut på den tiden och kan inte förstå hur det kunde bli som det blev i Tyskland – vilket inte var särskilt konstigt, egentligen.

   Jag kan tycka att det är roligt, som den där katten i en hajkostym som satt på en robotdammsugare. 🙂 Den var så fullständigt obrydd och menlös! Små fula prydnadshundar i kläder ser förjävligt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.