Dubbel-lök och köttfärssås

Jag puttrade ihop en rolig köttfärssås häromdagen, och till det behövde jag bland annat en lök. Eftersom de växer så bra i min lilla odlingslåda utanför verandan så tog jag helt sonika tag i blasten på en och drog upp den. Blasten på löken bredvid följde med, och jag tyckte att det var en aning mystiskt. Men sedan när jag såg vad som kom upp, så var det ju inte så konstigt. En dubbel-lök. De är ju inte så himla stora, så det blev ganska lagom med två sådana i maten (vilken för övrigt räckte till ett helt kompani).

Två lökar som växt ihop, en dubbel-lök

Köttfärssås kan ju göras i oändligt många versioner. Jag har två favoriter som jag brukar variera mellan, den ena är väldigt snabb och enkel och påminner om köttfärsröran man har på ”Sloppy Joes”, med lök (helst inte dubbel), vitlök, ketchup, grillkrydda och cayennepeppar. Den andra, som jag gjorde senast, stoppar jag så mycket prylar i som det bara är möjligt. Lök, vitlök, en burk krossade tomater, buljong eller rött vin (eller både och), timjan, cayennepeppar eller lite chili, och så grönsaker – vad som helst som finns hemma. Morötter, zucchini, majs, fint skuren broccoli eller vad man nu gillar. Den ska helst puttra ganska länge.

Tror jag stoppade i de där lökarna lite för nära varandra i lådan, men jag ska inte böja mig ner – och kan inte utan att det gör ont – så det blev inte så himla noga när jag gjorde det. Skit samma, växer gör de i alla fall. Jag har till och med vattnat dem när det var så torrt, och jag har så långt ifrån gröna fingrar man kan komma. Undrar om jag har någon mer dubbel-lök, eller kanske ett helt kluster?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/dubbel-lok-och-kottfarssas/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.