Egenodlad lök!

Häromdagen drog jag upp den allra första löken som jag har planterat själv i en liten låda nedanför verandan. Har aldrig odlat någon lök förut, och knappt stoppat ner något överhuvudtaget i jorden tidigare, men tydligen kan vem som helst lyckas med vanlig gul lök. Den är inte så stor ännu, men väldigt god, och slutade sina dagar som en bidragande orsak till en pastasås med bacon och svamp. Stoppade ner 21 stycken i lådan, och av dem kom 19 upp.

Gul lök som jag har odlat själv!

Svärmor” planterade lök mycket tidigare i våras, så jag har nallat från hennes trädgårdsland de gånger jag har behövt lök hittills. Hon hade även testat att plantera purjolökar, för första gången. Hon drog upp varsin till oss i förrgår, och ramlade nästan omkull när den släppte från jorden. De var inte stora – i alla fall inte den del som satt under jorden – men väldigt goda. De såg ut som små grässtrån när hon planterade dem, så det var ingen riktigt som trodde på att det skulle bli något av dem.

Snart har alla chiliplantor producerat färdigt för sommaren också. Kommer med en liten uppdatering om några dagar när de sista sorterna har mognat, så får ni se alla varianter. Det har blivit gigantiska plantor – en är ungefär 160 centimeter hög – med chili av fyra olika sorter (Scotch bonnet, spansk peppar, habanero, röd piri-piri) som nu ligger på tork. Jag vet inte om det är bäst att blanda alla, eller separera dem när jag gör flakes eller pulver, det får jag kolla upp. Och så har vi röda spetspaprikor på gång, den största är precis på väg att slå om till klarrött. Första sommaren jag har lyckats odla saker, jag är lite stolt faktiskt. Starka saker som lök och chili verkar tacksamt – jag kanske till och med gör om det.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/egenodlad-lok/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.