Fågelbok med komplett info

Jag kollade i en fågelbok för ett tag sedan, och i den kunde man läsa om fågelns utbredning, om de flyttar på vintern, hur de häckar och lite annat smått och gott. Hur hanens och honans fjäderdräkt skiljer sig åt, och hur gamla de blir. Men det är ju inte helt komplett info. Det står ju inte hur fåglarna smakar eller luktar! Och varför inte? Det står ju i svampböcker, vilka å andra sidan blir de inte helt kompletta om det inte står hur svamparna låter.

Kanadagås, fågel

Fågel är ju en stor del av vår kost, och har alltid varit. Allt från kyckling, duva och ripa, till lite mer ovanliga saker som struts och örn. Ja, örn. Såg ett avsnitt av ”QI” när de pratade om hur någon beskrivit att en ovanlig fågel smakade, och de hade beskrivit smaken: ”God, men inte lika djup smak som kungsörnen”. Haha! Och det var ju faktiskt så dronten dog ut; den smakade väldigt gott, och var inte alls rädd för människor. Lätt att fånga, lätt att grilla. Jag tycker att en vanlig fågelbok även ska innehålla information om smak, för alla fåglar är ju ätliga, och inga är giftiga. Precis som i svampböcker skulle det kunna stå till exempel på det här viset:

 • Delikat
 • Mycket god
 • Ätlig
 • Oätlig

På så sätt vet man ju vad man bör hålla sig till, om man hamnar ensam och övergiven i vildmarken. Jag har ingen aning om hur en tofsvipa eller en rödhake smakar, till exempel. Jag skulle inte bli förvånad om såna här saker stod i en fågelbok från 1850, men nu för tiden kan väl någon känna sig kränkt eller polisanmäla bokförlaget. Bara för att det står hur fåglarna smakar behöver man ju inte äta dem, precis som man inte äter flugsvampar, trots att det finns svampböcker som talar om hur de smakar. För visst är det så, att en fågelbok inte är helt komplett om det inte står hur pippin smakar?


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/fagelbok-med-komplett-info/

6 kommentarer

1 ping

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Jag röstar för att vi gör så även med hund- och kattböcker. De står ju på menyn i Asien. 😀
  Personligen undrar jag om det skiljer i smak på en tax och en mops. Eller en schäfer.
  Tror jag ska leta lite i gamla kokböcker för det fanns bombsäkert recept förr på bomes och blåfink eller vad nu fåglar heter. Förr var folk inte så knusslig och djur var inte ”söta och gullig”. De användes till jobb och krubb. Inte att gulla med.

  1. Bra idé! Ja, djur är minsann inget man gosar med, det lever kvar på många håll i landet. Jag tror att schäfer är godare än både tax och mops. Och större filé. 😀

  • Farsan on augusti 25, 2013 at 15:40
  • Svara

  Förr i tiden fanns ett uttryck om något som var gott: ”Det smakar fågel”
  Jag har två favoriträtter av fågel:
  Lackad anka med mandelkubb och Tortrerad tupp med handske. 😀

  1. Det låter ju mumsigt! :mrgreen:

 2. Och ibland var saken biff. Det hör man inte ofta nu för tiden. Undrar förresten varifrån uttrycket ”Här ligger en hund begraven” kommer? Kan det ha varit en matgömma?

  1. Det säger jag ibland! 😀 Hmm, bra fråga, det måste jag undersöka…

 1. […] att tänka på uttrycket ”här ligger en hund begraven” angående det där med en komplett fågelbok jag skrev häromdagen. Man säger ju ofta så när man anar oråd, att något är fuffens eller […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: