Fika i överflöd

I dag blev det alltså en utflykt till Taxinge slott med fokus på fika – kak- och tårtbuffén. Vi tog småvägar dit, jag, älskaren R och hans föräldrar. Mycket fint att se på vägen längs de krokiga småvägarna genom Södermanland. Själva slottet var inte särskilt stort, men det låg väldigt fint till på en kulle vid Mälarens strand. Säkert väldigt populärt vid konferenser, bröllop och sånt, men så här års verkar det enbart vara buffén som drar.

Jag hade ju kollat i förväg på menyn och valt ut ungefär vad jag ville ha, men när vi kom fram visade det sig att det var långt ifrån de 50 sorter på menyn som fanns att tillgå. Det var faktiskt ingen av de fyra saker jag valt som fanns där, och ingen av reserverna heller. Det som fanns var var mestadels ”vanligt” fika och bakverk, vilket var lite tråkigt.

Tårta, marsipantårta, prinsesstårta

Visserligen såg de alla väldigt goda ut, så det gick ingen nöd alls på mig. Valde en punschrulle som jag delade med R, en väldigt mjuk och saftig pistagebulle, och så en sorts skumboll. Jag gillar ju inte alls grädde och smörkräm – det får mig att vilka kräkas en aning – och tål inte alla nötter, så jag får hålla mig till det jag känner till. Ville gärna ha citrontårta, kolapaj, arraksrulltårta eller mintkaka, men det fanns inte. Det verkade bara som om drygt hälften av menyn fanns.

Men gott var det! Inga tvivel om den saken. Satt med vårt fika i slottsparken. Punschrullen var to die for, och bullen likaså. R åt förutom rullen, en stor bit prinsesstårta och en smörig chokladboll, sen klagade han över illamående. Konstigt. Tog en promenad på området och kollade på djuren de hade. Väldigt fint ställe, med flera bryggor och en lång sandstrand. På hemvägen skippade vi kurviga småvägar, för någons mages skull… Väldigt trevlig utflykt, precis lagom att göra en dag som denna.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/fika-i-overflod/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflanaugusti 7, 2013 kl. 18:56
  • Svara

  Jag fikade ju på Hurtigs idag, men det blev faktiskt sallad och sen först därefter mazarin och en liten kakjävel som bara smakade socker. Jag FLÖG till tåget sen…

  1. Haha! Jag önskar jag kunde flyga, men om jag fikar oftare kanske jag lyckas?

    • Tofflanaugusti 8, 2013 kl. 14:35
    • Svara

    Fika oftare! Snart i Uppsala, kanske?

    1. Ja! Vet inte riktigt hur planerna ser ut när det gäller lantstället framöver, eller rättare sagt: Jag har ingen aning. Måste ju hämta posten en gång i veckan ändå, och då brukar jag stanna en dag eller två. Kan ju passa på vid ett sånt tillfälle!

  • Petteraugusti 8, 2013 kl. 11:22
  • Svara

  Min mor är lika oreligiös som jag men brukar av någon anledning alltid säga: ”Somliga straffar Gud direkt”. 😀
  Så är det med godsaker, ibland får dom en att välja den rakaste vägen hem. Så få gupp som möjligt underlättar också. Hahaha……

  Var Tofflans kaka en sån där som bara exploderar till grus i munnen och klibbar fast i gommen?

  1. Haha, precis så var det! Säger ju det, smörkräm är djävulens öronvax.

   • Tofflanaugusti 8, 2013 kl. 14:38
   • Svara

   Tofflan åt TVÅ kakor. En mazarin, som var god, en typ… hård liten kolakaka som BARA var SOCKER i smaken. Inte en droppe sirap i den, inte…

   1. Kolakaka utan kola… Kaka? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.