Gurka och bär

Rätt svar på gårdagens fråga om vad det var för sorts planta som ”svärmor” hade odlat är gurka. Hon plockar Frilandsgurkor (Västeråsgurkor) i tid och otid, för de växer som ogräs och en del ser väldigt lustiga ut. Smala i ena änden och tjocka i andra, eller som den här – som en avokado. Hon lägger in gurkorna i ättikslag, och det blir den absolut bästa inlagda gurkan jag har ätit i hela mitt liv.

Sen var det ju den lilla frågan angående vad gurkan är för sorts växt, ur en vetenskaplig synpunkt. Gurka är faktiskt ett bär! Alla ”frukter” som har ett flertal frön i ett kluster inuti fruktköttet klassificeras som bär, av någon anledning. Det innebär också att många saker som vi kallar bär inte alls är bär. Jordgubbar, till exempel. De har alla frön på utsidan. Hallon och björnbär har visserligen många frön på insidan, men inte i ett kluster, utan de är som små enskilda stenfrukter. Körsbär är också en stenfrukt. Äpplen och bananer är alltså bär. Mina chilifrukter borde vara bär.

Röd chili som jag har odlat själv! Det borde vara ett bär, precis som gurka.

Det är lustigt hur saker och ting växer när naturen får härja fritt. Har ju visat upp några helknasiga jordgubbar och färska små potatisar tidigare, men nu börjar säsongen för det mesta i grönsaksväg ta slut. Löken mår fortfarande bra i jorden, men tomaterna har inte hunnit bli röda ännu. Ska hugga ner en massa örter och frysa in, men sen får jag nog palla äpplen av grannen om jag ska ha något färskt. Egenodlat (eller pallat) smakar alltid bäst.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/gurka-och-bar/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.