Begravningsavgiften – varför?

Kom in på det här med begravningsavgiften för någon dag sedan när Elmis kommenterade på ett inlägg jag skrivit om att det inte gick att lägga ett brev i brevinkastet på min vårdcentral. Det är ju faktiskt så att trots att man inte är med i kyrkan så tvingas man att betala en religiös straffskatt – begravningsavgiften. Avgiften är tänkt att bland annat sköta gravplatsen efter att man har gått bort, men även för ett rum utan religiösa symboler och en kremering. Allt annat får man betala själv för, om man inte är med i Svenska kyrkan.

Jag antar att kyrkorum står för den största utgiften av kyrkoskatten. Och avgiften är inte särskilt låg alls, och varierar stort beroende på var man bor. Man betalar bland annat för religiösa människors begravningar, helt enkelt.

Jag håller med Elmis till punkt och pricka. Man tvingas betala för något man vill eller inte får ta del av. Och just när det gäller påhittade saker som gudar och vad folk tror på – ja, påhittade, det är väl ganska uppenbart efter tiotusentals år, eftersom världen inte har gått under när folkslag har dött ut eller bytt religion – så tycker jag absolut inte att alla ska vara med och betala.

Det finns mängder med andra sorters kultur och kulturhistoria som baseras på gratis arbete och bidrag från de som deltar eller från sponsorer. Varför ska inte kyrkorna behandlas likadant, om nu stat och religion är åtskilda?

Självklart finns det saker där alla ska vara med att bidra till viss del, men begravningsavgiften är inte en av de sakerna. Skola, vägar och sjukvård, till exempel, för det är saker som så gott som alla som bor här använder sig av. Att varje år få en klumpsumma dragen från mina intjänade korvören, för något jag inte ens får eller vill nyttja, det är riktigt galet. Jag betalar för en produkt som jag inte får.

Det är lite som hela historien om TV-avgiften – som att behöva betala för en biljett till kommunaltrafiken bara för att man bor bredvid en busstation – men ännu värre. Och det skiljer sig från 273 kronor i månaden i Stockholm vid en genomsnittlig inkomst på 35.000 kronor, till 3 192 kr i Övre Älvdals församling. Kul att betala 140.000 kronor för att få dö.

Galet är vad det är. Låt de som nyttjar kyrkan betala, precis som överallt annars. Vilka är det som försvarar en sån här absurd avgift egentligen? Det finns ingen status i att ha en vacker grav i hundra år framöver, och jag vill inte ens bli nergrävd. Elda upp mig eller gör vad ni vill. Låt mig betala för vad min kremering kostar, och inget mer. Det känns opersonligt att ligga i en anonym gemensamhetsgrav (minneslund), så jag sprids hellre ut någon annanstans. Så låt mig gärna slippa betala för skötseln av min egen grav eftersom jag aldrig kommer att få någon, och om det gäller bevarandet av kulturhistoriska byggnader ska det vara lika för alla sådana – inte bara kyrkor.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/om-begravningsavgiften/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteraugusti 23, 2013 kl. 09:36
  • Svara

  Helt klart en fullständigt skev avgift som drabbar såväl icke-troende som medlemmar av andra trossamfund. Ingen av oss kommer att få ta del av den tjänst vi betalar för.

  Frågar man om denna avgift får man till svar att ”så har det alltid varit” eller att man bidrar till något viktigt. varför är alltid religiösa saker viktigare än sånt som finns på riktigt?

  Tänker skriva ett mail till kammarkollegiet om avgiften. Får jag länka till detta inlägg? Inte fel att visa att det finns andra än jag som tycker illa om avgiften.

  1. Absolut, och vilken bra idé! Ska bli roligt att höra om du får något vettigt konkret svar, i stället för det som alltid brukar sägas. Dåliga ursäkter för att ha kvar avgiften, det vill säga.

  • Annajuni 10, 2015 kl. 14:23
  • Svara

  Begravningsavgiften ska bort helt från skattesedeln. Att ta ut begravningsavgift från skattesedeln är ett avskyvärt tvång. Och vi som inte längre är medlemmar i Svenska kyrkan och inte är medlemmar i några andra kyrkosamfund heller, ska inte längre tvingas till att betala begravningsavgift. Vi ska inte betala någon begravningsavgift alls längre, vare sig genom skattesedeln eller genom någon faktura. Jag vill inte heller betala till bevarande av kyrkobyggnader och bevarande av kulturhistoriska byggnader, genom min skattesedel med tvång. Jag är inte intresserad av det, och jag nyttjar inte det och jag får inte nytta av det, och jag kommer aldrig att få nytta av dessa stulna skattemedel. Det måste komma botemedel mot åldrandet på medicinsk väg, samt botemedel mot övriga sjukdomar och skador. Vi ska inte betala för att dö, vi ska betala för att leva och leva vidare, och förbli friska. Det måste införas aktiv botemedel mot åldrandet och aktiv dödshjälp, så får man välja själv över liv och död. Man väljer visserligen ändå, men då endast genom självmord. Och det ska man verkligen inte tvingas till att göra, bara för att det inte finns några val. Det dör 90 000 tusen människor av åldrandet varje år, bara i Sverige, bara för att regeringen inte vill satsa skattemedel till botande behandlingar mot åldrandet och dess sjukdomar som kommer av åldrandet. Åldrandet och övriga sjukdomar kräver också ålderdomshem, som kostar oerhört mycket skattemedel till ingen nytta. Sedan så ska alla dessa människor begravas när dom dör. Jag vill inte betala för folks kristna och monoteistiska begravningsritualer via min skattesedel. Jag vill betala för mitt fortsatta liv och hälsa, och jag vill ha en bra ekonomi även efter pension. Jag kommer aldrig att utnyttja ålderdomshem och hospis, och jag vill inte bli begravd på kristna och monoteistiska kyrkogårdar. Jag är inte kristen, och jag är inte övrig monoteist heller. Jag är inte heller ateist, men jag har en tro, en annan tro än den traditionella som vi har i Sverige. Begravningsavgiften ska tas bort från skattesedeln, och istället privatiseras helt. Så får vi mer frihet att välja själva om vi vill bli begravda eller inte, och var vi vill bli begravda någonstans, och om vi vi vill det eller inte . Privata begravningsplatser är ett alternativ, och det ska då folk betala själva, och inga skattemedel ska vara inblandade i det.

  1. Jag håller med helt och hållet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.