Perseiderna

I kväll måste alla som vill se något häftigt hålla sig vakna länge, eller gå upp mitt i natten och titta upp mot natthimlen. I natt är det nämligen störst chans att se Perseiderna – ett enormt meteorregn. Meteorer är små stenar och grus som åker omkring i ungefär 60 kilometer i sekunden, och när de når jordens atmosfär brosas de snabbt och värmer upp luften. Det blir så varmt att vi ser det som ett ljusstreck på himlen, och stenen eller gruset går sönder och upplöses i atomer.

Man brukar kunna se dem i augusti varje år, och i natt är det alltså bäst chans att se Perseiderna. Ju senare i kväll/natt, desto fler blir det, och det är enklare att se dem då.Namnet Perseiderna kommer av att de ser ut att komma från stjärnbilden Perseus, som är högre på himlen ju senare på natten det är. Det kan komma upp till en meteor i minuten, och enstaka eldklot från lite större stenar. Meteoriter, som är en lite annan grej, är det nog ont om. Det kommer inte att landa något på dig, eller i närheten av dig.

Jag ska nog ut och kika, för det är mörkt och bra här på lantstället. Det enda som lyser upp natthimlen är det där jävla järnverket tvärs över spat (som släpper ut rök och gas med alla regnbågens färger), men vänder man sig åt andra hållet slipper man det. Dessutom kan Perseiderna vara så ljusstarka att de syns till och med i Stockholm. Hoppas att det inte är för molnigt, bara. Jag lär ju få nackspärr om jag står eller sitter någonstans, så en filt eller en solstol man kan fälla ner så att man nästan ligger är nog det bästa alternativet. Ta med fika för lite extra trivsel – jag ska ha te i termosmuggen, och helst en vän med mig. Ska du kolla på Perseiderna i natt?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/perseiderna/

2 kommentarer

    • Petteraugusti 12, 2013 kl. 09:00
    • Svara

    Nu ska jag, För fem minuter sedan hade jag inga planer. 😀 Glömmer alltid bort sånt här och då har jag ändå läst astronomi och astrobiologi på högis. Finns mycket kul där upp i det blå.

    1. Jag brukar också glömma! Man kan även kika på den internationella rymdstationen och Jupiter, och är det riktigt mörkt kan man se Vintergatan och ända till Andromedagalaxen! 😮

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.