Raser av djur och löjliga namn

Är det inte lite lustigt hur en dem kennlar och hunduppfödare bestämmer namn till sina valpar av fina raser? Ibland låter det så styltigt och fisförnämt att man skulle kunna tro att de försöker få en vanlig hund att bli dyrare genom att ge den ett löjligt eller flådigt namn. Silfverstierna af Pungbråck Maximus den tredje, typ. Och så kallar de nya ägarna av valpen ändå den för Ludde eller Buster.

Ofta har ju alla valpar i kullen namn som börjar på samma bokstav också. Antagligen för att hålla ordning på vilken kull de tillhör. Det blir ju lite lustigt om det är åtta valpar på Q. Qalle, Quintus, Quisling, Qajsa, Qornelia, Qosmos, Qalsong och Qiss My Ass. Eller hur fasen gör man då? Nej, fina hundsläktnamn ska minsann föras vidare till nästa generation, trots att det i de allra flesta fall faktiskt bara är simpla sällskapsdjur det handlar om.

Visst kan jag förstå att folk är intresserade av att ställa ut sina fina hundar och allt det, men måste så många uppfödare välja löjliga namn? Och varför fortsätter så många att avla fram raser som är missfoster? Hundar som inte kan föda valpar själva eller inte kan andas ordentligt. Hundar som måste tvättas i alla hudveck eller som har höftproblem redan som valpar.

Det är ren och skär idioti. ”Men de är ju så söta!” Prova själv att inte få ordentligt med luft en livstid, eller att leva med en höft som inte funkar som den ska. Stackars djur. Det diskuteras ofta etisk avel. Men egentligen kan man väl hävda att så länge det finns övergivna hundar på djurhem och hemlösa djur är ingen avel särskild vettig?

Hundvalp jämthund

Jag föredrar i de allra flesta fall blandraser, helst från ett djurhem. Man slipper de överjävligt löjliga namnen. Man slipper bidra till sönderavling av raser som en gång i tiden hade en funktion. Dessutom kan man hjälpa ett djur som annars förmodligen hade avlivats för att ingen vill ha det. Det är inte direkt brist på byrackor som är hur trevliga som helst, men ändå vill de flesta ha en finfin rasvalp med ett flott namn. Att man vet varifrån hunden kommer säger ju ingenting om dess lynne.

Nu har jag ju bara huskatter själv, den ena (han som är svart) var halvvild när jag fick honom från en bondgård. Hans namn? Bacon. Men jag kanske ska säga att han är en mycket ovanlig ras, för han ser lite ut som en ”Uglydoll” med olika stora pupiller och en hörntand som alltid sticker fram under överläppen. Hans nya rasnamn får bli Tranche de Sidfläsk au Ferme.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/raser-av-djur-och-lojliga-namn/

1 ping

  1. […] vovve, om man inte har den som arbetshund, det vill säga. Jag förstår inte nöjet med att avla jyckar med löjliga namn för att ställa ut dem, och jag fattar inte varför man tränar sin hund till att bli en vakthund […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.