”Vad ska vi äta?”

Vad ska vi äta till middag i dag? Den eviga frågan. Vissa här hemma (läs älskaren R) har det så bra att han får säga vad han är sugen på – utifrån vad som finns i frysen, och så lagar jag det till middag dagen efter så att det är klart när han kommer hem från jobbet. Han dukar och diskar. Och jag gillar att laga mat. Nu har han semester, så då gör vi lunch ibland också. Frågan ”vad ska vi äta” dyker alltså upp betydligt oftare när han är ledig. Och ofta får jag samma svar: Paj.

Så det blir paj ganska ofta. För ett par dagar sedan instruerade jag honom i hur man gör, enligt honom, den perfekta pajen, och den blev faktiskt i det närmsta perfekt! Det är lite lustigt, för hans mamma har haft pajproblem i sommar. Antingen sjunker pajdegen ner för kanterna eller så blir fyllningen för rinnig. Ett par gånger har hon lyckats perfekt, men oftast klagar hon över att hon misslyckas. Rs paj blev superfin, kolla!

Paj med kyckling, fetaost, soltorkade tomater och färsk oregano. Den eviga frågan: Vad ska vi äta?

Stekt kyckling, fetaost, soltorkade tomater och färsk oregano som vi snodde av grannen (alltså hans mamma). Helt perfekt gräddad. Men frågan ”vad ska vi äta” dyker ständigt upp, dag efter dag. Det skulle aldrig falla mig in att beställa svindyra färdiga matkassar för att få inspiration, då googlar jag i stället. Kollar på bilder eller utgår ifrån en ingrediens. Har till och med gjort en lista med hyfsat enkla och snabba maträtter, baserade på vilket protein de innehåller, så när hjärnan inte funkar tar jag bara något från listan. Hur gör du när vad ska vi äta-frågan kommer upp?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/08/vad-ska-vi-ata/

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Katjaaugusti 9, 2013 kl. 18:54
  • Svara

  Usch ja! Tänk dig då att det i samma hushåll finns fem olika viljor och den ena kinkigare än den andra. Och jag är den stackars kraken som ska försöka få till nåt som passar alla. Ja, jag tycker fasiken synd om mig själv, haha.

  Den pajen verkar iaf. fantastiskt god 🙂 Kyckling är bland det enda i köttväg som alla här hemma kan äta.

  1. Haha, det förstår jag verkligen, jag tycker också synd om dig! 🙁 Låter som om det kan bli ett himla pusslande och extrajobb för att alla ska bli nöjda!

  • Farsanaugusti 9, 2013 kl. 20:05
  • Svara

  Biffstek med lök! :=)

  1. Det fungerar ju alltid! 🙂

  • Tant A.augusti 9, 2013 kl. 21:13
  • Svara

  Mår själv illa av paj, tror det är äggstanningen. För mycket…ägg, liksom.
  Taco-paj funkar däremot, mer kött och lite ägg. Tror du att R har lust att dela med sig av receptet på den perfekta pajdegen? (frågar snällt 😉 )

  Bra tips på snabbmat är också att lägga valfritt innehåll i mjuka tortillasbröd, rulla ihop dom och strö ost över och gratinera i ugnen. Som en godare variant av tunnbrödsrulle, fast gratinerad.
  Chili con carne går ju också rekordsnabbt och varför inte en stor gryta med potatis i tärningar, skruv-pasta, (valfria) starka korvar, majs, lök och buljong, basilika och oregano + krossade tomater och låt allt koka ihop ca 30 min. Bara fantasin sätter gränser för vad man vill ha i grytan. Räcker länge och är ännu godare dagen efter. Såååå gott!
  Kram!

  1. Ja, jag älskar att göra grytor! De går verkligen att varera i oändlighet, och smakar nästan alltid bra!

   Den perfekta pajdegen (till en vanlig pajform som brukar vara 26 cm i diameter) består av 125 gram smör och 200 gram (3,3 dl) vetemjöl som man trycker ihop så gott det går. Sen tillsätter man 2 msk kallt vatten och knådar ihop det till en deg som får vila i kylen en halvtimme.

   Sen trycker man ut degen i formen, lite upp över kanten, naggar botten och ställer i kylen en stund till. Förgrädda i 200 grader mitt i ugnen i ungefär en kvart, sen är det bara att hitta på resten!

  • Tant A.augusti 10, 2013 kl. 10:24
  • Svara

  Idag blir det tacopaj här! 😛
  Brukar annars göra fullkornspajdeg för jag tycker att dom blir rätt stenhårda med vetemjöl bara. Så nu ska jag testa er variant. Tack! 🙂

  1. Gott! Jag har kräftor på tining, och längtar redan till middagsdags!

  • Lisaaugusti 10, 2013 kl. 11:44
  • Svara

  Ser god ut. Har en buske basilika som växt över sig själv, tänkte stoppa in lite solmogna tomater, basilika och philadelphiaost i kycklingfiléer.. Men när jag såg pajen så blev jag sugen på att göra det som paj istället. Så tacka R för tipset.

  1. Det ska jag göra! Det blir säkert väldigt gott med basilika också – man tager vad man haver! Paj är perfekt när man har rester som inte riktigt räcker till en hel måltid. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.