Citronpeppar borde heta något annat

Häromdagen när jag lagade mat så stekte jag fisk, och så kryddade jag den med citronpeppar efter älskaren Rs önskemål. Då slog det mig hur jävla urbota korkat det är, att kryddblandningen faktiskt heter citronpeppar – för det är just en kryddblandning. Det finns ingen sorts peppar som heter citronpeppar. Det låter ju som om det skulle vara mest peppar med citron, men så är det ju inte alls. Den består till största delen av salt, och inte peppar. Man behöver alltså inte salta maten när man använder citronpeppar.

Förutom salt hittar man även svartpeppar, syra (E330), socker, potatisstärkelse, smakförstärkare (natriumglutamat), lök och till sist citronpulver, vad nu det är. Det borde ju snarare heta saltblandning med citronsmak, syrlig kryddblandning eller vad fasen som helst. Och kollar man på bilden på kryddburken så kan man ju tro att de största beståndsdelarna är just peppar och citron.

Så är alltså inte fallet. Jag skulle själv aldrig komma på tanken att köpa den här kryddblandningen – jag kan faktiskt salta, peppra och antingen droppa över lite citronjuice ur en plastflaska eller riva lite citronskal över maten själv.

Citronpeppar till fisk

Det är R som är skyldig. Med tanke på att en sån här kryddburk betingar ett pris på mellan 2-300 kronor per kilo, och vanligt salt kostar 15 spänn per kilo, så är det inte svårt att förstå vilken enorm vinst tillverkarna gör för att människor inte läser innehållsdeklarationen eller inte förstår bättre.

För orkar man krydda ur en sån här burk så orkar man väl salta och peppra? Det är väl inte bekvämligheten att både salt, peppar och citron finns i samma burk som gör att man köper den? Eller har folk inte salt och peppar hemma…? Att man har färska citroner är nog mer ovanligt, men en plastflaska för några spänn håller i evigheter. Dessutom slipper man både natriumglutamat och socker om man kryddar själv. Eller brukar folk krydda sin fisk med socker om de inte ska grava den? Nej, tänkte väl inte det. Jag bojkottar citronpeppar, jävla dumheter.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/citronpeppar-borde-heta-nagot-annat/

2 kommentarer

  • Petterseptember 23, 2013 kl. 19:56
  • Svara

  Visst är den god men den sista köpte jag i mun ungdoms dagar. Idag pepprar, saltar och citronar jag själv. Det blir godare och är enklare. 😀

  Att kryddor och annat innehåller en del tillsatser har sin förklaring. Vissa är onödiga andra mindre onödiga men de finns där alla på grund av vår bekvämlighet. Tillsatserna behöver inte vara farliga men är onödiga. Allt med E-nummer är ätligt och ofarligt. Kanske onödiga men många är ämnen som redan finns i verkligheten. Exempelvis Vitamin C som är Askorbinsyra men även känt som E300.

  Citronpeppar är onödigt. Jag skulle aldrig köpa det.

   • Klaraseptember 23, 2013 kl. 20:37
    Författare
   • Svara

   Nej, det är helt sant – vitaminer är ju E-ämnen också. Det känns bara jävligt dumt att betala för tillsatser och salt, och så blir det mycket godare när man kryddar efter egen smak med precis det man vill ha. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.