Feta spindlar och dåliga jägare

En del spindlar blir så jäkla feta ute på lantstället. Så fort det skymmer kommer de fram, och de har alltid samma tillhåll. År efter år bygger de sina nät på antennen på taket, runt räcket på verandan och vid ett vindskydd på farstun. Dag efter dag river jag ner så många nät jag ser, där de är i vägen. Det är faktiskt inte särskilt mysigt att fastna i ett spindelnät, även om jag inte direkt har något emot spindlar. De är ganska fascinerande. Men jag har aldrig sett så stora och feta spindlar någon annanstans!

Det innebär väl i och för sig att de har väldigt gott om mat, och spindlar är ju faktiskt nyttodjur. Det där med att spindlar trivs i friska hus är väl en gammal myt, för de små rackarna gillar fukt. Har man gott om spindlar i källaren och badrummet så beror det förmodligen på att det är fuktigt, och det är ju inte nödvändigtvis ett tecken på ett friskt hus. Men bor man nära vattnet, och dessutom i en sommarstuga som står kall hela vintern, så får man räkna med en hel del små kryp. Dessutom är det i stort sett omöjligt att bli av med dem, och det går knappt att förebygga så att de inte hittar dit.

Stor husspindel i Sverige. Feta spindlar

De vi har där på lantstället är en art som heter Stor husspindel (Tegenaria atrica). Kroppen kan bli upp till 18 millimeter, och benen ungefär dubbelt så långa som kroppen. De kan bitas, precis som vanliga husspindlar, och eftersom jag är överkänslig håller jag inte på och tar i dem när jag rensar nät. På dagarna när solen lyser ser man dem i och för sig väldigt sällan, men de är ju aldrig särskilt långt borta. Såg en riktigt fet jävel sist jag var där, när jag var ute och ropade in katten. Man kan ju tycka att de borde jaga lite spindlar, men de är så fega att de kutar åt andra hållet när en sån där stor spindel kommer farandes. Inte en enda mus har de fångat där ute heller, knäppkatter. Om någon skulle behöva en stor husspindel så är det bara att säga till.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/feta-spindlar-och-daliga-jagare/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterseptember 18, 2013 kl. 18:03
  • Svara

  Spindlar är skitballa. Kan inte säga att jag gillar att ta i en del men de är häftiga att observera. Även om huset inte är helt frisk är det bra med spindlar som håller rent från andra mindre kryp.
  Spindalr brukar titta in hos mig och de gillar mitt badrum men det är väl ganska naturligt. Undrar bara vad de tänker när de sitter gömda någonstans och spanar in mig. 😀

  Knaskatter du har som inte fångar kryp eller möss. De brukar ju älska att fånga saker bara för sitt höga nöjes skull. Det hör ju liksom till hela grejen med att vara katt.

   • Klaraseptember 18, 2013 kl. 18:10
    Författare
   • Svara

   Ja, hellre spindlar än en del andra äckligheter! En gång hade jag en fet jävel som satt i taket och blängde när jag vaknade. En minut senare var den borta – jag antog att den hoppade ner i sängen och fick bråttom upp! 🙂
   Jag fattar inte varför de är så dåliga på att fånga saker. När de var yngre var det inget problem, men nu är de helt ointresserade. Möjligen kan en fluga eller vårtbitare vara intressant en kort stund, men inte mer… De kanske har slutat att vara katter, eller blivit pensionärer.

  • Farsanseptember 18, 2013 kl. 23:23
  • Svara

  Varför inte koka och äta dom? Du äter ju med förtjusning andra spindeldjur. 🙂

   • Klaraseptember 19, 2013 kl. 09:21
    Författare
   • Svara

   Men nu måste jag rätta dig! Kräftor är inte spindeldjur, bara för att de har åtta ben Men å andra sidan ska såna där stora håriga monster vara riktigt goda när man till exempel grillar dem. Det finns lite för lite mat på en husis för att det ska vara värt energin att fånga och tillaga dem, tror jag…

  • Farsanseptember 19, 2013 kl. 21:47
  • Svara

  Är du allvarlig? Skulle jag ha fel?
  Det har jag aldrig haft tidigare.

   • Klaraseptember 20, 2013 kl. 08:55
    Författare
   • Svara

   Nähä, ok. Då ska jag bjuda på gratinerade spindelstjärtar nästa gång. För det är du väl inte allergisk mot? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.