Rosa bandet 2013

Den här gången är det kvinnorna i familjen Billgren, Elsa och Helene, som har designat Rosa bandet 2013 tillsammans. Elsa syns ju i diverse inredningsprogram och driver även en stor blogg om mode, och Helene är konstnär och kostymmakare för teater och opera. En väldigt kreativ och färgglad familj.

Rosa bandet 2013 är Cancerfondens symbol för bröstcancer, och pengarna går till att finansiera forskning, sprida kunskap och driva opinion. Mönstret är i form av ett fingeravtryck, och de kallar det för ”Tummen”. Pepp, tröst och hopp, allt i ett, samtidigt som ett fingeravtryck är något av det mest personliga vi har. De har funnit inspirationen i kroppens eget mönster.

Jag är inte superförtjust i mönstret, i alla fall inte när det är så här förstorat. Det ser säkert bättre ut som ett litet band man fäster på jackan. Förra årets band var faktiskt finare, men egentligen är det skit samma hur de ser ut. Pengarna går till en god sak. Så strunta i att posta supertöntiga kryptiska statusar på Facebook som ska öka medvetenheten om bröstcancer, och sätt in några kronor på Cancerfondens konto i stället. En status spelar absolut ingen som helst roll, och tror du det så tycker jag lite synd om dig.

Rosa bandet 2013Och så måste jag tillägga att även om det är en god sak, så känns det betydligt mer relevant att donera pengar för forskning om andra sorters cancer. Ungefär 7.000 personer i Sverige får bröstcancer varje år, och närmare 80% överlever. 10.000 män får prostatacancer, och runt 75% överlever – men 80% av alla 80-åringar har tumörer i prostatan. Män har det alltså värre, och även om många kan tycka att det är jobbigt att förlora ett bröst, så är det väl ingenting att ha en bröstprotes (om man vill) mot att behöva klara vardagen med impotens och urininkontinens?

Självklart är det roligare när det handlar om tuttar. Alla gillar bröst, och det är enklare att göra reklam och TV-galor med bröst än med en prostata eller en tarm. För det är nästan lika många som får tarmcancer varje år som bröstcancer – och för den formen är dödligheten runt 50%. Så även om Rosa bandet 2013 är en bra sak, så tänk lite extra och inse att det finns värre cancerformer som behöver få mer uppmärksamhet. Hur som helst – Rosa bandet 2013 börjar säljas 16/9 på ICA, Apoteket och Lindex.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/rosa-bandet-2013/

1 ping

  1. […] apropå det här med Rosa Bandet och välgörenhet men bara när det syns för kunder – jag fick ett mail från någon […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: