Stor svamp

Svamp är ju gott, ibland, en del sorter, men andra sorter är ganska äckliga och fula. Jag hittade ju någon sorts slemsvamp eller snyltrot förra året som såg helskum ut, och bläddrar man genom en svampbok hittar man garanterat något man aldrig sett förut. Stor svamp, som fotbollar, krusidulliga dylika som ser ut som blomkål, eller som jag upptäckte när jag kommit tillbaka till lantstället – de här.

Stor svamp, jättetrattskivling

På bara en vecka, medan jag var hemma i stan, så hade de här ploppat upp i en av odlingslådorna utanför stugan. Lådan är ungefär en meter bred. Och så är det ju diverse ogräs och brännässlor där, såklart. Längst bak står resterna av en gigantisk oregano. Men jäklar, vad mycket stor svamp det hade växt där!

Satt med ”svärmor” och kollade igenom svampboken (som för övrigt borde innehålla information om hur svamparna låter, precis som fågelböcker borde meddela hur fåglar smakar), och vi kom fram till att det var en jättetrattskivling, Leucopacillus giganteus. Inte god när den är så där stor, men ätbar. Kan skapa häxringar, och på Djurgården finns det en med jättetrattskivlingar som har varit uppåt 25 meter i diameter. Den här kanske kan räknas som en pytteliten ring, den är bara en meter. Jag tror aldrig att jag har sett så stor svamp.

Min farfars mor Olga åt förresten gärna röd flugsvamp (vilken tydligen smakar ganska bra) som kan orsaka nervskador, utan att enligt henne själv ta någon skada. Hon verkar ha betett sig lite lustigt, för det finns många historier om henne i släkten. Jag tycker själv att jag är lite lik henne på många sätt, enligt vad jag har fått höra berättat för mig. Lite yvig, men en stark och problemlösande kvinna som hade ett ganska hårt liv. Men jag tänker hålla mig borta från giftig svamp, hur fin den än är.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/stor-svamp/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • monicaschseptember 10, 2013 kl. 19:19
  • Svara

  Har för mig att Olga plockade vilt det mesta men hon förvälde rubbet innsn hon åt. Ingen att rekommendera.

   • Klaraseptember 10, 2013 kl. 20:24
    Författare
   • Svara

   Ja, det var nog tur det! Skulle aldrig våga mig på att försöka, ens om svampboken säger att det går om man förväller dem en gång eller två!

  • Farsanseptember 10, 2013 kl. 22:00
  • Svara

  Svampar utan kulögon?

   • Klaraseptember 11, 2013 kl. 08:54
    Författare
   • Svara

   Mina kulögon är så små att de inte hade synts! Men självklart finns det svamp med kulögon. https://argaklara.com/2012/09/svampbob/

  • Farsanseptember 11, 2013 kl. 13:18
  • Svara

  Ja, naturligtvis! :-/

   • Klaraseptember 11, 2013 kl. 13:26
    Författare
   • Svara

   Kulögon passar till nästan allt, så länge det inte är för stort. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.