Välgörenhet, men bara när någon ser det

Vad fasen är grejen med företag som gör reklam för att de “skänker” pengar till olika välgörenhetsorganisationer när folk köper deras varor? Ramlösa skänker en liter rent vatten via Röda Korset för varje liter buteljerat vatten de säljer (vilket är absolut ingenting i sammanhanget, läs mer om det här). BMW ger en hundralapp till Barncancerfonden för varje människa som provkör en bil, och vad är en tusenlapp egentligen om de säljer en bil på tio provkörda? Inte mycket.

Ica brukar ha en massa olika matvaror med extra hög marginal som de säljer till förmån för Rosa bandet-kampanjen. Likaså en hel klädbutiker, bagerier och allt som går att dekorera med något rosa eller bröst. Är det någon som tror att de gör det av välgörenhet? En väl kvalificerad gissning är ju att de kör såna här kampanjer för att tjäna mer pengar – eftersom folk köper sånt som låter bra. Jag fattar inte varför var och varannan människa går på det! Det är ju så mycket bättre att bara köpa det man ska ha och skänka pengar direkt till valfri välgörenhetsorganisation, om man nu vill det! Annars blir det ju i slutändan alla kunder som får betala. Kanske inte för varorna, men för reklamen om företagets värnande om diverse välgörande ändamål, personalkostnader, trycksaker och PR-firmor.

Pengar, mynt och sedlar

Eller det ytterst irriterande lotteriet som visserligen skänker stora summor till välgörenhet, men där chefen har en miljonlön. Det är aldrig någonsin rätt att kommersialisera bistånd, genom att människor måste köpa eller utföra något för att ett företag ska skänka pengar. Man ska ge av solidaritet för de områden inom välgörenhet man brinner för, och inget annat. Från Wikipedia om kommersiell verksamhet och välgörenhet:

 • Kommersiell verksamhet är en verksamhet som omsätter pengar och vars avsikt är att ge intäkter. Om målet är att intäkterna även ska ge överskott, vinst, kallas verksamheten ibland även vinstinriktad. Motsatser till kommersiell är ideell.
 • Välgörenhet är privat allmännyttig verksamhet som bedrivs för att hjälpa behövande personer, av enskilda eller av juridiska personer som ideella föreningar eller allmännyttiga stiftelser.

Jag ger gärna när jag kan (och jobbar ju även periodvis med välgörenhet), men har ingen lust att betala för att företag ska se bättre ut i allmänhetens ögon. Jag hade definitivt valt att ge till andra ändamål, än de jag har presenterat här också – för det finns annat som är mer relevant och gör mer nytta per krona. Jag tycker att såna här fasoner av företagen är riktigt, riktigt dåligt, men det funkar väl för att folk inte tänker efter.

Jag har läst att folk kallar den här kampanjen som BMW har (Provkörning som gör skillnad) för en win-win-situation, men jag håller verkligen inte med. Om företagsledarna brinner för saken är det väl bara att skänka pengar, men inte då. Man ska skylta med hur duktig man är som skänker till välgörenhet och gör det bara när man får något för det, och tro mig – det är många, många vanliga människor som är likadana. Jag tycker att det är ganska smaklöst att kommersialisera bistånd. Vad tycker du – stödjer du sånt här?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/09/valgorenhet-bara-nar-nagon-ser-det/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Absolut inte!!! Håller fullständigt med dig. Tänker på Postkodlotteriet också, där vd plockar ut miljoner årslön. Nej fy. Skänk pengarna direkt i stället! 👿

   • Klaraseptember 15, 2013 kl. 17:41
    Författare
   • Svara

   Ja, det lutar ruttet lång väg. Men det ser ju fint ut om man inte skrapar på ytan.

 2. Självklart handlar det om att kränga mer även att skapa “goodwill”. Å andra sidan ser inte jag det som ett problem om en del av mina stålar går till något behjärtansvärt. Alla bäckar små heter det.
  Kanske kan det till och med bli så att de som aldrig skänker något nu bidrar till de som skänker större belopp. Alla blir nöjda och det blir lite mer klirr i kassan hos alla.

  Jag gillar BMW men jag provkör inte bara för att det ska skänkas en hundring. Jag har dock inga betänkligheter över hur välgörenhet fungerar mer än att för mycket pengar hamnar inom administrationen.

   • Klaraseptember 15, 2013 kl. 17:46
    Författare
   • Svara

   Jag vill helst välja mer specifikt till vad jag skänker, i stället för att betala extra för både goodwill och välgörenhet till saker som inte ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Jag är inte nöjd. 🙂

 3. Jag köper aldrig en vara bara för att den skänker något. Jag ska ju ha nytta av varan. Jag väljer också noggrant vad jag skänker till men välgörenhet har blivit kommersialiserat.
  I dagsläget spelar det ingen roll. Alla organisationer gör reklam för sin sak och stora delar av de skänkt pengarna går till denna reklam. Vad göra? Vill man synas i bruset blir det på det viset.
  Håll grytan kokande funkade förr men inte idag. Det måste dock vara bättre att en del pengar kommer fram än inga alls. Det är så illa att man får gilla läget men det betyder inte att systemet inte kan förändras. Kanske finns det mindre kända organisationer som gör jobbet bättre?
  Min farsa sponsrar tydligen en skola i Sri Lanka och åker dit ibland för att kolla läget. Jag har inga detaljer men tydligen säljs det korv för att finansiera projektet.

   • Klaraseptember 15, 2013 kl. 18:03
    Författare
   • Svara

   Ja, och jag tycker att det är ruttet. Folk kan väl inte vara så inskränkta att de inte hör eller ser nyheter om att folk har det jävligt dåligt runt om i världen? Vill man hjälpa så gör man det. Jag väljer de organisationer som inte spenderar pengar på till exempel TV-reklam. Stora organisationer som finns över hela världen är visserligen bättre på att hålla nere administrativa kostnader, men jobbet som utförs är väl kanske likvärdigt oavsett vem som utför det. Det är lättare för folk att känna sig delaktiga i små projekt, som till exempel en skola, än ett krig i Afrika som har pågått i många år och med miljontals offer. Oavsett vad man stödjer så är det bra – så länge det är på sina egna villkor! 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.