5:2-metoden

Alltså, jag är så jäkla less på att läsa om 5:2-metoden eller 16:8 eller vad fasen det nu finns för alternativ. Tidningarna skriver om det som om det vore något nytt, men i många delar av världen har folk känt till att fasta har många positiva hälsoeffekter i århundraden.

Periodisk fasta är ju alldeles utmärkt för många i träningsvärlden. Det säger sig väl självt att man kan äta mer mer en dag om man äter mindre en annan, eller att man går ner i vikt om man äter mindre än vanligt två dagar i veckan?

Jag fattar inte hur det blir så jävla uppblåst och stort i media. Eller jo, det handlar ju självklart om pengar, men vad hände med de ständiga råden som alltid funkar? Ät färre kalorier än du gör av med, då går du ner i vikt. Det är en obestridlig sanning, och fungerar även att vända på om man vill gå upp i vikt.

Antingen käkar man mindre energi, eller så rör man på sig mer. Enkelt. Det känner alla till, och 5:2-metoden är ju precis samma sak – man får i sig färre kalorier när man slår ut det på en vecka. Och som vanligt skrivs det knappt något om att folk faktiskt borde lyfta på sina feta rövar och träna för att ha ett hälsosamt liv också. Visst kan man bli smal med 5:2-metoden, men att vara smal betyder inte att vara frisk eller hälsosam.

Om folk bara lyssnade till det de redan visste om kalorier in och kalorier ut, så skulle de inte behöva köpa några jävla tidningar eller dietböcker för att gå ner i vikt. Det är så enkelt, rent tekniskt, att det i teorin inte borde gå att göra fel. I praktiken ser det dock helt annorlunda ut, eftersom det är ofta många känslomässiga faktorer som spelar in när det gäller övervikt.

Handlar det bara om lathet och bortförklaringar däremot, ja, då kanske man får skylla sig själv om man lägger ut en massa pengar på att köpa saker relaterade till 5:2-metoden som är så självklart för de flesta normala människor. Jag bojkottar 5:2-metoden – och alla andra dieter också. Jag rör på mig – trots sjukdom och svår smärta – och käkar precis vad fasen jag vill.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/52-metoden/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteroktober 8, 2013 kl. 16:03
  • Svara

  Allt som verkar magiskt och ger omedelbar effekt lockar massorna. Alla vet att man ska äta en blandad kost och röra på sig för att må bra och behålla vikten men när det misslyckas söker vi efter en mirakelkur.

  Lika lite som Gud finns existerar det en mirakelkur. Olika dieter kan ge ett snabbt resultat men hur ser det ut över tiden? Jag blir så jävla less på att folk ständigt går på detta och ännu mer less blir jag när folk som inte ens har problem med vikten ändå pysslar med olika dieter.

  Klar vi får vara lite fåfänga men det finns väl gränser? Och varför försvinner förnuftet så jävla snabbt?

  1. Precis! Om det fanns en mirakelkur skulle ingen behöva vara överviktig. Ibland verkar det liksom som att hoppet övertar det sunda förnuftet. Självklart måste man få hoppas och drömma, men lite realism har aldrig skadat!

  • Tofflanoktober 8, 2013 kl. 16:27
  • Svara

  Håller med! Tycker att en del verkar lite blåsta som tycker att det här är nåt nytt. Självklart går man ner i vikt om man äter mindre och fastar. Vad är det nya, liksom?

  Det som vore nytt på riktigt är om det kom nån diet där man BEHÅLLER viktnedgången. Fast nytt… Det handlar ju om att äta vettigt och lagom och röra på sig i paritet. Common sense.

  1. Ja, exakt. Man kan inte hålla på och banta hela livet, man måste äta hyfsat rätt hela tiden om man inte är så aktiv. 5:2-metoden resten av livet kan inte vara så kul…!

  • Feliciaoktober 15, 2013 kl. 22:00
  • Svara

  Kan inte påstå att jag håller med dig…undrar först och främst varför du inte bemöter faktan som tatts fram i vetenskapensvärld. Dina åsikter kan inte motbevisa fakta så som att personen som åt 5:2 fick betydligt bättre värden gällande allting i hans kropp?

  Darimot håller jag med dig om att de inte ska vara någon genväg till att slippa röra på sig men du kan faktist äta så här hela livet och det har sina fördelar.Men de är väll ett plus att du kanske når din målvikt under tiden villket också är hälsosammare. Jag väljer att äta 52 för att jag tror på forskning.

  Minskade blodsockernivåer
  Minskade insulinnivåer
  Ökad insulinkänslighet
  Ökad förmåga att använda lagrat fett som bränsle
  Ökade adrenalin- och noradrenalinnivåer (ökar fettförbränningen)
  Ökade glukagonnivåer (ökar fettförbränningen)
  Ökade nivåer av tillväxthormon (bromsar åldrande)
  Minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom
  Minskad risk för cancer
  Minskad risk för demens (antalet hjärnceller ökar under perioder av fasta)

  Fast detta anser väll du vara oviktigt för din egen hälsa. Men vissa som har cancer och andra sjukdommar i släkten kanske detta är en livräddare för?

  Och kan det inte vara så att du är lat som inte klarar av att fasta två ynka dagar i veckan ?

  1. Men har du inte läst vad jag skrev? I första stycket står det klart och tydligt att det har varit välkänt i hundratals år att fasta är bra för kroppen, och ingenstans i inlägget säger jag emot det som sades i Vetenskapens värld, eller i andra program om fasta i olika varianter som har sänts tidigare. Mina åsikter har ingenting med de fakta som presenterats att göra, för jag håller helt och hållet med det.

   Det jag skrev handlar om att företag skor sig på att lura människor att tro att de behöver köpa saker som särskilda kokböcker eller information om 5:2-metoden, trots att alla egentligen redan vet att man går ner i vikt om man äter färre kalorier än man förbrukar – vilket är precis vad 5:2-metoden (liksom de flesta andra dieter eller program för viktminskning) går ut på. Och jag är emot att det här presenteras som något nytt, trots att människor har fastat av hälsoskäl i evigheter.

   Och dina tre sista meningar vet jag inte varför du var tvungen att lägga till, för jag utgår ifrån att du inte vet särskilt mycket om Ehlers-Danlos syndrom. Jag är inte överviktig, jag äter vad jag vill i lagom mängd och jag tränar, och om du bemödar dig att googla på vad EDS faktiskt är så skulle du säkert förstå att jag därmed inte är ett dugg lat. Jag kan kontrollera vad jag stoppar i mig och blir alltså inte överviktig eller ohälsosam, jag kan kritiskt granska de försäljningsmetoder som är kopplade till 5:2-dieten, och jag har inga problem med att fasta. Är det så provocerande att du måste komma med helt felaktiga antaganden om mig? Varför ska jag bemöta fakta som jag håller med om, och varför påstår du att jag inte bryr mig om min hälsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.