Gullmarsplan

Gullmarsplan i Stockholm är så jävla sunkigt! Det är fult, smutsigt, fullt av drägg och tung trafik, och på kvällar och nätter samlas diverse påverkade avskum som ska med nattbussar där. Stationen är skitful, och det stinker alltid kiss i gången mot Globen. Vidrigt ställe. Ändå är det svindyrt att bo där, och det är uppenbarligen väldigt många som vill göra det. Bodde i Årsta ett tag, och det är ju bättre, men jag var ju tvungen att passera Gullmarsplan för att komma dit jag skulle.

Åker man vara två-tre stationer med tunnelbanan längre söderut så är det helt annorlunda. Skogskyrkogården är nära, det finns vackra grönområden och fina hus, och inte alls lika mycket mänskligt avfall. Det finns nog knappt lika många alkisar på ett och samma ställe någon annanstans, som antalet som hänger på Gullmarsplan. Mardrömmen måste vara att jobba i någon av de sunkiga butikerna där.

Gullmarsplan

Visst är det nära till stan, men jag åker mycket hellre några minuter extra för att slippa de gula, slitna tegelkåkarna med pyttesmå rum i lägenheterna, och området generellt. Gullmarsplan är nog det ställe i Stockholm som jag tycker minst om, faktiskt. Jag ser inte charmen med de fula husen som har Nynäsvägen runt hörnet och bråken på kvällarna. Tydligen missar jag något som många människor gillar, eftersom det nästan är Södermalmspriser på de stackars små slitna lägenheterna med balkonger stora som frimärken och med usel utsikt. Det var säkert helt fantastiskt på 50-talet, men nu, 60 år senare, är det faktiskt bara sunkigt. Eller?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/gullmarsplan/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteroktober 22, 2013 kl. 21:26
  • Svara

  Minns inte stället. Tror inte jag hängt där då jag flyttade från stan 1970. Hahahaha……. Jag förpestade tillvaron för invånarna i Huddinge innan jag drog.
  Tror faktiskt inte jag ens besökt Gullmarsplan. Men drägg det finns tyvärr överallt även område kanske är av värre kaliber i den här stadsdelen. Kul det du skrev om lägenheter stora som frimärken. 😀

  1. Det ligger tvärs över vattnet söderut från Södermalm, bredvid Globen ungefär. Jag fattar inte grejen med att betala flera miljoner för en trea på 50 kvadrat på ett sånt vidrigt fult ställe!

  • Christinaoktober 23, 2013 kl. 11:42
  • Svara

  Jag bodde alldeles nära Gullmarsplan, precis i början av Sköntorpsvägen för lite drygt 20 år sedan. Det måste ha förändrats väldigt mycket sedan dess. Kanske ska skriva något om hur det var då och om lite annat från förr, du vet på den tiden då dinosarna härskade…..
  Varm höstkram till dig!

  1. Haha! Ja, det har förändrats massor bara på tio år! Väldigt nergånget och fruktansvärt stökigt sedan nattbussarna utgår därifrån och många som tidigare hängde på Plattan har flyttat dit. Jag bodde längst bort på Sköntorpsvägen, nere i Årsta vid viken. Det var helt okej, förutom att man måste förbi Gullmarsplan för att ta sig dit… 🙁 Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.