Konstiga ingredienser och god biff

Jag ägnade eftermiddagen åt mer än tvätt i går, för jag kan ju inte direkt sitta och kolla på maskinen när den snurrar runt. Då hade jag omyndigförklarat mig själv direkt. Nej, jag satte igång och började laga Biff Rendang, den indonesiska festmåltiden som jag köpte ingredienser till i en asiatisk mataffär förra veckan. Konstiga saker, men en väldigt god biff. Jag har knappt hanterat färsk gurkmeja förut, och jag kan tala om att mina fingrar och naglar blev starkt smutsgula. Vet inte hur jag ska få bort det, men det är väl bara att gnugga lite extra när jag tvättar händerna i ett par dagar…

Galangaroten var stenhård, men på något sätt lyckades jag ändå få ihop den, ingefära, vitlök, asiatisk schalottenlök, gurkmejan, chili, salt, peppar, vatten och några konstiga små nötter till en kryddpasta. Vågade inte smaka på den innan den skulle stekas… Sen körde jag det i en wokpanna tillsammans med biffen, och fyllde på med vatten, socker, kokosmjölk, krossat citrongräs och mer galanga. Sen skulle det koka tills vätskan nästan hade kokat bort, och då fyllde jag på med mer vatten och kokosmjölk, och lite tamarindpasta och lät det koka tills det var nästan torrt och köttet karamelliserats. Det var en del ovanliga saker jag aldrig provat. Men det luktade gott, och det såg ju fint ut!

Biff Rendang med konstiga ingredienser. Gott!

Det var en muslimsk högtid i går, så det passade ju fint med en riktig festmåltid från ett muslimskt land – trots att jag inte är en smula religiös. Det blev riktigt gott, men väldigt ovanliga smaker. Har aldrig ätit något liknande. Det tog sin lilla tid, och det var många moment. Kommer jag att göra om det? Förmodligen, för det var väldigt uppskattat. Om inte annat så kommer jag att använda alla mystiska ingredienser till andra rätter för att förbättra dem.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/konstiga-ingredienser-god-biff/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.