Nostalgi

När vi var hos mina föräldrar i helgen och rensade lite gamla grejer så fick jag tillbaka en av mina absoluta favoriter från när jag var riktigt liten – ett Game & Watch Donkey Kong-spel från Nintendo! De började tillverkas 1980 eller så, och jag och syrran hade var sitt spel när vi var små. Kommer inte ihåg vad det var hon hade, men jag minns att jag ofta satt som klistrad med mitt Donkey Kong i handen. Snacka om nostalgi! Det ser turkost ut på bilden, men det är metallic-grönt. Man började nere i vänstra hörnet och skulle ta sig upp till den stora apan ovanför, genom att hoppa över lite kokosnötter och svinga sig i lianer.

Game & Watch Donkey Kong. Nostalgi

Det är lite buckligt, repigt och tilltufsat, och jag har ingen aning om det fortfarande fungerar. Det skulle vara kul och testa, bara för att se hur lite stimulans hjärnan nöjde sig med när man var fem år! Det var lite roligt när vi åkte till älskaren Rs föräldrar och gick igenom hans barndoms leksaker efteråt, för han hade också ett sånt här. Vet inte om han kände någon större nostalgi kring sitt spel, men jag fick mig ett gott skratt åt vad det hette i alla fall: ”Manhole”! Hahaha! Tror inte att jag har provat det, så jag vet inte riktigt vad det gick ut på. Det var säkert barnvänligt i alla fall.

En del gamla leksaker känner man ju mer nostalgi för än andra. Längtan efter det idealiserade förflutna, utan problem, sjukdomar eller något ansvar. Men i slutänden är det ändå bara en pryl som jag inte har något behov av. Jag sparar det ett tag, så länge det finns plats i någon låda någonstans, eller tills någon annan vill ha det. Jag kommer ihåg att jag ofta satt på morgnarna och underhöll mig själv med mitt Game & Watch, innan resten av familjen hade vaknat eller orkat gå upp. Det var tider, det. Hade du som växte upp på 80-talet något liknande spel?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/nostalgi/

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petteroktober 11, 2013 kl. 16:19
  • Svara

  Jag fick mitt innan de lanserades i Sverige. Min kusins farsa reste i jobbet och släpade med sig några spel hem. Jag hade ”Fire” som gick ut på att rädda folk som hopade ur ett brinnande hus. Det gällde att med ett brandsegel studsa in dom in en ambulans. 😀 1980 fick jag det.

  Jag blev mycket populär som hade detta spel. Hahaha…. Jag kommer ihåg ”Manhole” som gick ut på att inte trilla ner i gatbrunnar, dvs. manhole på utrikiska.

  Game & Watch ÄR 80-tal enligt min mening. En klar nostagitripp och för inte så länge sedan spelade jag mitt ”Fire” samt brorsans ”Donkey Kong” med dubbelskärm som jag knyckt från honom då det låg och skräpade hemma hos morsan.

  1. Haha, kan tänka mig att du var poppis! De här spelen är verkligen så 80-tal det bara kan bli, men jäklar vad roligt det var! Ska nog köpa ett par batterier och se om det funkar någon dag… Jag kommer ihåg Fire också men jag hade det inte själv. Grymt kul i alla fall. 🙂

  • johanoktober 11, 2013 kl. 16:23
  • Svara

  Hej. Jag undrar om du vill göra länkbyten? Maila eller kontakta mig via skribentus.se

  1. Har mailat!

  • Farsanoktober 11, 2013 kl. 17:55
  • Svara

  Mitt sifferminne säger mig att du kom upp till 1972 poäng på D K.

  1. Va! Hur kommer du ihåg sånt? Väldigt relevant information, förresten, tack! 🙂

  • Farsanoktober 11, 2013 kl. 21:32
  • Svara

  Incredible brain, you know!

  1. Såklart, den jag ärvde?

  • Farsanoktober 12, 2013 kl. 00:17
  • Svara

  Delar av.

  1. Ja, korvhjärnan följde inte med.

  • Farsanoktober 12, 2013 kl. 16:41
  • Svara

  Synd!

  1. Verkligen, en stor förlust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.