Ortopedtekniker och remisskarusell

Det verkar vara lite körigt det här med att få komma till en ortopedtekniker. På vårdguiden stod det ingenting om remisskrav, men jag ringde ju ändå och dubbelkollade. Jo, de ville ha en remiss. Varför inte ha den informationen på sidan då, så att folk inte gör egenremisser eller försöker att boka en tid? Men det var inte det enda problemet.

Pratade med min husläkare om att få komma till en ortopedtekniker senast jag var där, och hon sa att hon inte kunde skriva en remiss direkt dit. Den skulle komma tillbaka till henne, för av någon anledning måste remissen komma från en ortoped. Jaha, okej. Så jag ringde Södersjukhuset, där jag opererat ryggen ett par gånger tidigare. Kvinnan jag pratade med bekräftade att jag behövde en remiss för att få träffa en ortopedtekniker, och höll på att avsluta samtalet innan jag var färdig med ärendet.

Ja men…! Varifrån ska den komma då, om inte min husläkare kan skriva en? Måste hon skriva en remiss till en av era ortopeder som i sin tur skriver en till teknikern? Ja, tydligen. Så det blir säkerligen lång väntetid innan jag kommer dit – man ska ju få komma inom tre månader till instansen man blir remitterad till, men om remissen av någon anledning blir avvisad så är det inte en jävel som meddelar patienten (mig) det. Det har hänt mig så jävla många gånger, och så går man och väntar på att något ska hända, trots att det aldrig kommer att göra det.

Så den här gången ska jag ringa och kolla lite då och då för att slippa den avgrundsdjupa sorgen och ångesten av att bli bortglömd eller skyfflad under mattan en stund till. Kan saker och ting inte bara funka för en gångs skull? Håll tummarna. På torsdag ska jag till husläkaren, med en miljon ärenden.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/ortopedtekniker-remisskarusell/

2 kommentarer

  • Petteroktober 29, 2013 kl. 20:05
  • Svara

  Vilken effektivitet vi har i Sverige. Remisser tillhör det förgångna. Ska kolla med mina utländska vänner hur det ser ut i andra länder. Jag tror inte de har samma system med papper hit och dit och tillbaka.
  Det värsta är ju även att detta pappershanterande är just…… papper. Datorer används inte speciellt effektivt i vården. Min ortodontist, (snajsig titel), satt och skrev på ett gult papper med ränder varje gång han skruvat på mig. Inte speciellt effektivt i mina ögon. Inte heller för den som ska ärva journalerna.

  Men vad fan. Rösta på sossarna så blir ju allt bra dagen efter valet. Det är som bekant borgarna som sabbat hela system för dessa problem fanns ju inte före 2006…………

  1. Verkligen effektivt, särskilt eftersom ingen talar om för patienten hur det funkar eller hur det står till med remisserna! Skulle inte alls tro att det funkar så här dåligt utomlands, faktiskt.

   Och problemen är ju inte skapade av de borgerliga, rutinerna finns väl kvar av gammal hävd och tills dess att någon i ledande position kommer på att det inte funkar så är det bara att vänta. Och vänta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.