Veckans plus, vecka 39

Varje vecka delar jag ut veckans plus här på bloggen, till något jag gillar. Jag klagar på så mycket skit ändå, så lite positiva saker ska in också. Det kan vara allt möjligt, från stort till smått. Mat, företeelser, prylar, kläder, musik… Kort och gott: Vad som helst, som jag gillar.

Den här veckan kom dagens plus ett par dagar för sent, på grund av ett något långsamt svar från mitt webbhotell, men så må vara. Pluset går till att vi kvinnor som är mellan 23 och 60 år i Sverige har möjlighet att få göra ett gynekologiskt cellprov, i flera landsting dessutom alldeles gratis, var tredje år. Det är ett privilegium som alla borde utnyttja – gör man inte det så har man faktiskt inte riktigt alla hästar hemma.

Det verkar som om en stor del av södra Stockholm hade fått sina kallelser till förra veckan, och det är faktiskt väldigt viktigt att göra provet. Livmoderhalscancer kan upptäckas i ett väldigt tidigt skede, för den tar vanligtvis mellan 10 och 15 år på sig att utvecklas – och cellförändringarna i sig ger inga symtom. Och självklart är det enklare att behandla cellförändringar och cancer, ju tidigare man fångar upp tecknen på det.

Veckans plus går alltså till att vi har möjligheten att få göra ett cellprov, alldeles gratis i alla fall här i Stockholm. Men även om det kostar en hundring eller två så är det absolut värt att göra det! Sedan man började med den verksamheten har livmoderhalscancer blivit betydligt ovanligare, och det är bara dumt att låta bli att testa sig. Det tar två minuter, det gör inte ont, och det är inte ett dugg läskigt.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/10/veckans-plus-vecka-39/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.