Arbetsförmedlingens jobbcoacher

Jag har en kompis (hon som ska få skrivaren) som jag träffade på kursen jag gick en bit av förra hösten. Jag hoppade ju av när jag fick jobb, men hon var kvar till slutet och var en av dem (alla) som varken fick praktik eller jobb. Jag tror inte att någon fick det. Uselt resultat på en usel kurs, men skit samma. Min kompis är nu i Arbetsförmedlingens Fas 3-liknande sysselsättningsprogram.

Hon har någon slags coach, en person är anställd via något externt företag, eller om han har en egen firma, och han är anställd av Arbetsförmedlingen för att söka sysselsättningsplats åt min kompis och sex andra människor. Totalt sju stycken alltså. Och man kan ju tycka att om man blir anställd av AF för ett sådant uppdrag, så har AF kollat upp att personen är bra på vad de gör, och att de faktiskt har någon sorts kvalitetskontroll – eller kontroll överhuvudtaget. Dessutom borde en sådan person ha ett ganska stort kontaktnät med företag, eller åtminstone vilja leta fram telefonnummer och börja ringa runt.

Han har sagt till henne att för två veckor ringde han fyra företag för hennes räkning, och förra veckan tre stycken, men frågan är om han ens har gjort det eller bara dragit till med en siffra. Han har nämligen varit anställd i fem och en halv månad för att hitta en plats inom administration åt henne. Hur fasen kan man lägga så lite tid på att ens försöka, när man är anställd för att göra det?

Arbetsförmedlingen, roliga bilder på arbetsförmedlingens logo. Arbetsförnedringen.

Det tar inte många minuter att ringa ett företag och höra om de har möjlighet att ta emot någon – antingen får man ett nej, eller så pratar man vidare om det. Säg fem minuter i snitt. Och att hitta företag är inte svårt. När jag letade företag att praktisera hos fick jag ihop en lista med telefonnummer till 100 stycken på ett par timmar. Googla, anteckna. Enkelt. Det borde innebära att han kan höra om 15 praktikplatser för vardera av de sju arbetssökande han coachar – varje dag. 75 i veckan. Visst går det bort en del tid till att träffa de arbetssökande då och då, men ett minimum på 20 i veckan borde man väl kunna kräva? Det är så jävla dåligt att man blir mörkrädd.

Min kompis skickade ett mail i fredags till sin kontakt på Arbetsförmedlingens kontor och ifrågasatte vad de har för kravlista på de coacher eller externa företag de anställer för att hjälpa de som på grund av sjukdomar och annat inte lyckas hitta något jobb. Har hon fått svar? Nej, inte på det, men på tre andra mail den här veckan. Hon har skickat det igen. Snacka om att det brister i kontroller och rutiner på Arbetsförmedlingen! De har inte ens kollat upp hur många platsförslag hon har fått på nästan ett halvår.

Klart som fasen att man som arbetssökande och sjuk blir jävligt ledsen och uppgiven när man blir behandlad så här. Arbetsförmedlingens budget för coacher och halvårslånga kurser som är så dåliga att det inte leder till något för ens en enda medverkande måste vara gigantisk. Det är inte kul att de får resurser till sånt. Det handlar om skattepengar, usla prioriteringar, och ett jävla slöseri. Arbetsförmedlingens externa personal som de anlitar för att göra såna här saker borde ha provisionsbaserad lön, och genomgå strikt kontroll – om inte varje vecka så åtminstone varannan. Tummen ner.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/arbetsformedlingens-jobbcoacher/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflannovember 15, 2013 kl. 13:27
  • Svara

  Jag trodde inte coachens uppgift var att ringa och ordna praktikplats. Det fick jag göra själv när jag hade coach för par år sen… Och jag lyckades, faktiskt, men det var rena rama turen.

  Inför att jag skulle få en coach fick jag också själv ringa runt och ”intervjua” tänkbara sådana samt välja därefter. Jag minns att en jag ringde inte svarade på sin telefon, så jag läste in ett meddelande på telefonsvararen. Typ en månad eller mer senare fick jag ett argt mejl från denna coach att jag kunde väl ha ringt henne i FRANKRIKE, på mobilen… HUR kan man ha avtal med en sån coach?! Dessutom har jag sett att denna människa är frilansande journalist. Nån utbildning för att coacha fann jag inte i hennes CV…

  Har varit på AF idag och är på ett särdeles dåligt humör! 👿

  1. Det finns tydligen särskilda sådana också, vars uppgift är att leta reda på praktikplatser. Hela systemet är så urbota dumt att man knappt tror att det är sant. Vem som helst kan ju bli coach, verkar det som…

  • Farsannovember 15, 2013 kl. 13:57
  • Svara

  Jag tycker att du och Tofflan ska söka jobb på arbetsförmedlingen så det blir nån ordning där.

  1. Jag vill helst inte ha något med dem att göra i onödan. Det kan inte vara särskilt roligt att vara anställd där och få så mycket skit på grund av idiotiska beslut uppifrån!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.