Brödbak i bakmaskin

Älskaren R ställde till med brödbak häromdagen. Sist han försökte sig på något liknande med ett olivbröd gick det helt åt helvete, men det var inte helt och hållet hans fel den gången. Eller jo, det beror ju på hur man ser det. Jästen han använde (torrjäst) hade sista förbrukningsdag någonstans i närheten av ett år tidigare… Det blev ett extremt kompakt bröd, helt utan några luftbubblor i. Dessutom hade han haft i oliverna för sent, så de låg på toppen, halvt brända.

Vi använder en gammal bakmaskin för våra brödbak. Den fungerar alldeles utmärkt, och varje bröd kostar i grunden lite drygt en femma. Sen kan det ju bli dyrare om man har i oliver, soltorkade tomater eller annat gott. Men det går att hälla i precis vad fasen som helst, och det blir nästan alltid bra! Olika sorters mjöl, frön, frukt eller varför inte morötter eller potatis? Allt går.

Bakmaskin. Brödbak!

Nackdelen är ju att eftersom man bara använder naturliga råvaror så är det inga konserveringsmedel eller mjukgörare i, så det blir torrt efter bara ett par dagar. Men ska det ätas upp relativt snart så är det helt perfekt. Det går självklart att frysa det också. Jag är lite lat när det gäller brödbak, för maskinen står högt uppe i ett skåp, och jag orkar aldrig ta fram den själv. Det finns liksom inte ledig bänkyta att ha den framme på heller. Men det är en petitess, egentligen. 80-talets bakmaskin är grym, och brödet blev riktigt bra den här gången!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/brodbak-bakmaskin/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.