D-vitamin, smärta och mer ost

Har börjat käka D-vitamin igen (som egentligen är ett steroidhormon och inte en vitamin), nu när jag inte ser solen så många minuter om dagen. De dagar som är direkt efter mina jobbdagar är jag oftast inte ute dagtid alls, och jag äter inte så mycket ost att det täcker dagsbehovet. Jag avskyr feta mjölkprodukter, och det finns bara små mängder av vitaminet i lätt- och minimjölk. Jag gillar inte äggula heller, där finns det också D-vitamin.

Och varför vill jag ha mer D-vitamin i mig? Jo, för att brist på det har ett samband med kronisk smärta, och för att det främjar upptaget av kalcium. Och en hel del andra hälsoeffekter som inte relaterar till mig för närvarande – man löper till exempel mycket högre risk att dö i bröstcancer om man har en låg halt av D-vitamin i blodet.

Jag skulle kanske i och för sig behöva börja med att få i mig mer mejeriprodukter också, för jag behöver mer kalcium än genomsnittet av befolkningen. Risken för benskörhet när man blir äldre och har Ehlers-Danlos syndrom är tydligen mycket högre än vanligt, och det är antagligen en av alla anledningar till varför min ryggrad är så sliten och dålig. Osteoporos, ät mer ost.

Jag gillar ju verkligen ost, och det går ju att variera i all evighet, så egentligen borde det inte vara så svårt att käka lite mer. Men om man som jag gillar ost med mycket smak, så kostar det en hel del. Visst kan jag väl mula i mig några skivor olagrad smaklös ost också, men det är inte så kul. Jag kör på D-vitamin tills vidare, och häller lite extra mjölk i kaffet. Inte för att det gör någon större skillnad egentligen… Brukar dricka några klunkar yoghurt till frukost, men det är inte mycket heller.

Ost

Eller så kanske jag får stå och huttra på balkongen med så mycket exponerad hud det bara är möjligt. Nej, det är ett dåligt alternativ, jag käkar lite extra D-vitamin nu och försöker öka mejeriprodukt-intaget. Apropå ost – glöm inte att jag har en tävling på gång där du kan vinna en fin receptbok från Boxholms ost, en fin julklapp till dig själv eller någon annan!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/d-vitamin-smarta-och-mer-ost/

14 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Lotta Bloggnyheterhanovember 27, 2013 kl. 19:40
  • Svara

  Hej Klara!
  Vad bra att du äter D-vitamin, det borde nog de flesta på de här breddgraderna göra. Om du är rädd för benskörhet så borde du kolla upp mganesium. Nya rön pekar på att det i högre utsträckning är magnesiumet som är viktigt än bara kalcium. Dessutom är magnesium bra för en väldig massa andra saker och extra bra om man tar D-vitamin. Jag rekommenderar alltså en googling, men här är en sida att börja med. Jag vet att sidan inte ser så trovärdig ut till utseendet, men informationen är bra och du hittar samma info på många andra ställen. 🙂
  https://www.vitaminer.nu/pub_docs/documents/VN10.htm

  1. Hej Lotta! Ja, de flesta får nog i sig alldeles för lite D-vitamin, och det är riktigt dåligt i långa loppet. Jag ser alltid till att ta ungefär 2000 IE om dagen när jag inte är ute så mycket.

   Ska kolla upp magnesium också. Det ingår i någon sån där multivitamin jag äter, men säkert i för alldeles för låg dos. Tack för tipset, det kan inte skada att prova! 🙂

    • Lotta Bloggnyheterhanovember 27, 2013 kl. 21:44
    • Svara

    Väl bekomme! 🙂 Tänk på att magnesium bör vara i citrat-form eller någon annan lättupptaglig form, den vanligaste formen är magnesiumoxid, men den är svår för kroppen att ta upp och tar man högre doser av den så sätter det onödig fart på magen. Magnesiumcitrat är däremot snällare mot magen, kan vara bra att veta. 😉

    1. Ja verkligen, magen tar tillräckligt med stryk av alla morfinpreparat som det redan är! 😮 Tack igen, hej google!

  • Nitiznovember 28, 2013 kl. 10:33
  • Svara

  Ang. Värk och smärta. Jag fick ett tips: läs om msm-pulver.. Och det låter nästan för bra för att va sant! Det låter bara som bluff och båg om jag ska skriva vad det är bra för.. Ni som läser, får söka info själv i stället.. Vad tror ni, är det bluff eller? Jag vet inte om jag är naiv eller, men jag vill tro på det…

  1. Jag käkar MSM! Det finns massor av studier på hur det påverkar kroppen, och jag tror inte att man luktar så illa av dagens varianter. 🙂 Hoppas jag…

    • Nitiznovember 28, 2013 kl. 15:15
    • Svara

    Va!! Är det sant? Nä du måste skoja! Jag som trodde att jag skulle bli totalt idiotförklarad, och så äter du det!! Oj, det va oväntat.. men hur länge har du käkat det? Och fungerar det lite i iallafall.. jag har förstått att du ändå har värk, har du märkt nå’n skillnad?

    1. Haha! Till och från i ett halvår, ungefär, och i kombination med hög dos C-vitamin. Blir väldigt dålig i magen av det, så jag tappar sugen ibland! Äter det främst för att det hjälper till med kollagenproduktionen, och jag saknar en tredjedel av all bindväv i kroppen. Smärtmässigt känner jag ingen skillnad (tror inte att det påverkar t ex nervsmärta), men om det förhindrar att lederna går sönder mer så är det positivt! 🙂

      • Nitiznovember 28, 2013 kl. 23:05

      Men tar du inte för stor dos då? Jag tycks ha hört att tar man för stor dos, får man diarré..

      Jag måste läsa på om detta MSM-pulver, och bestämma mig snarast hur jag ska göra!

      • Klaranovember 28, 2013 kl. 23:22
       Författare

      Jag käkar ju i och för sig en massa morfinpreparat som gör tvärtom med magen, men det är nog väldigt individuellt. Diarré är nog ganska vanligt så fort man börjar eller höjer dos (man kan käka många gram om dagen utan att det är ett dugg farligt), men håller man nivån stadig brukar det gå ok. För mig i alla fall! 🙂

      • Nitiznovember 28, 2013 kl. 23:06

      Äch nu vart de visst tokigt..

      • Klaranovember 28, 2013 kl. 23:23
       Författare

      Tog bort den ena 😉

  • Nitiznovember 29, 2013 kl. 10:04
  • Svara

  Tack..

  Ja, det är klart att flera mediciner kan göra det krångligt att ta rätt dos..
  Hoppas det ordnar sig med magen iallafall.. Ingenting är kul om magen inte vill va me..

  Jag va lite orolig att min mage skulle pajja, därför började jag ta sprutor i stället för piller..(efter att min läkare tjatat om det) Jag va tveksam en tid, gillar inte sprutor, (vem gör det?) men nu är jag ändå glad att jag tog det beslutet.

  1. Nej, man får försöka hitta vad som är rätt och lagom. 🙂 Sprutor är helt klart att föredra, skönt att det funkar för dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.