Försäkringskassan förnedrar och förkrossar

Alltså, jag blir så jävla förbannad – än en gång blir jag behandlad som skräp på grund av slarv. Att det aldrig tar slut!! Nu fick jag ett brev till från Försäkringskassan, där de vill ha mer information om det arbetsmarknadspolitiska programmet jag tidigare var med i, och det är helt jävla omöjligt att förstå vad de menar.

Det hela handlar om huruvida jag ska få aktivitetsstöd för september och oktober, och det borde jag självklart inte få – jag har ju varit sjukskriven och ansökt om sjukpenning för de månaderna. Som ni märker måste man tydligen ha en buffert så att man klarar sig ekonomiskt i minst 3 månader, eller för resten av livet… De här alternativen fanns på blanketten:

-Fyll i här om du inte längre är helt frånvarande
-Fyll i här om du fortfarande är helt frånvarande

Inget av dem stämmer ju, för jag är ju inte med i något. Sen ska jag även beskriva vad jag skulle ha gjort i mitt program, och ja, vad fyller jag i där? Jag är ju inte med i något, och när jag var det så var jag sjukskriven!

Jag blev automatiskt inskriven i ett när jag fick vänta i 10 veckor på en tid på Vårdcentralen och det blev ett glapp i sjukskrivningen, och efter en dryg månad blev mitt medlemskap i programmet ändrat till 75% – när jag började arbeta. Då hade jag ju redan hunnit bli sjukskriven på 75% sedan tidigare. 30 dagar efter att jag började jobba så avslutades det där programmet utan min vetskap. Fick ingen info från Arbetsförmedlingen, och det var liksom inte så att jag hade något val om när eller hur jag skulle vara med.

Jag fyllde som vanligt i försäkran om aktivitetsstöd och markerade att jag var sjuk hela oktober, och i brevet jag fick från Försäkringskassan nu undrar de varför jag inte sjukanmälde mig den första dagen. Ehh…? Och varför undrar de bara över oktober, och inte september…? Den handläggare som ringde mig häromdagen när blanketten jag fick hjälp med att fylla i av deras kundcenter blivit helt fel visste ju att jag varit sjukskriven den perioden också – hon utredde den. Då gällde det sjukpenninggrundande inkomst gällande sjukskrivning, och min var för låg – så jag fick även ett det här meddelandet:

[error]Försäkringskassan har beslutat att du inte har rätt till en sjukpenninggrundande inkomst under den tid som du studerar. Det innebär att du inte kan få sjukpenning från och med den 5 september 2013.[/error]

Va, jag studerar inte! Jag jobbar så mycket min kropp klarar av, och resten av tiden är jag sjukskriven! Vad fasen håller de på med!? Dessutom får jag en uppmaning om att skicka in läkarintyg för perioden, vilket jag redan gjort i två exemplar. Det är inte så konstigt att mitt främsta mål i livet just nu är att slippa all den här hanteringen nu.

Jag önskar att jag aldrig någonsin behöver ha med Arbetsförmedlingen och det där jävla programmet att göra, och jag önskar att Försäkringskassan kunde sluta göra fel om och om igen. Jag ska ringa dem, påtala exakt hur många saker som blivit fel och be dem tala om exakt hur jag ska fylla i blanketten.

Jag ska skriva en bilaga och tala om vem ur personalen hos Försäkringskassan som har hjälpt mig den gången, eftersom de gjorde helt fel när de ”hjälpte” mig senast. Jag ska i detalj meddela dem vad jag har skickat in (och det är mycket) de senaste tre månaderna och vilka saker jag har behövt skicka in fler än en gång, för de verkar ju inte samarbeta över huvudtaget på Försäkringskassan. Och så är det bäst att jag förklarar ytterligare en gång exakt vad som har hänt, vilka datum det hände, vilka jag har pratat med och hur situationen ligger till.

För i helvete, snacka om att sparka på den som ligger. Min sjukpenninggrundande inkomst har ju inte förändrats i och med den nya sjukskrivningsperioden från den första november, så jag antar att jag inte får någon sjukpenning för den tiden heller – eftersom det var den anledningen de angav var skälet till beslutet för september och oktober. Jag har i alla fall inte varit med i något jävla program genom Arbetsförmedlingen sedan dess, och det verkar ju vara det som förstör allt.

Hur kan man inte få sjukpenning när man knappt har någon inkomst och är allvarligt sjuk? Varför grundas inte beslutet på min sjukdom, i stället för på inkomst eller Arbetsförmedlingens program? Jag har lagt så många tiotusentals kronor på smärtlindring och hjälpmedel, men står helt ensam mot myndigheter och har ingen regelbunden kontakt inom vården som hjälper mig.

Har en husläkare, men hon tar inte bort någon smärta. Livet går så sakteliga under, tack vare Försäkringskassan och våra andra fina myndigheter. Jag är förkrossad, förnedrad och förbannad.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/forsakringskassan-fornedrar-och-forkrossar/

12 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tatiananovember 26, 2013 kl. 15:25
  • Svara

  Älskade vän !
  Jag blir så ledsen för din skull. Och förbannad ! Jävla skit . Är så dålig att komma med rätt ord men jag vet hur det känns .
  Kram kram

  1. Tack 🙁 Jag har ju i alla fall beslut om sjukersättning kvar att vänta på…

  • Farsannovember 26, 2013 kl. 17:35
  • Svara

  Fråga on de har läst ”Moment 22” av Joseph Heller och jobbar efter de principerna.

  1. Mycket troligt.

  • Johannanovember 26, 2013 kl. 18:39
  • Svara

  I somras när jag blev sjukskriven fick jag veta att jag inte kunde vara sjukskriven så länge som jag var inskriven i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Det var tvunget att avsluta den arbetsträning jag deltog i innan jag kunde söka sjukpenning. Hade tur i lotteriet då jag fick en handläggare på FK som tog kontakt med in handläggare på AF och ordnade all formalia utan att jag behövde ta alla kontakter själv. Har du fått någon handläggare på AF när de skrev in dig så att du kan be den personen reda ut det hela från den sidan? Kanske koppla ihop AF kontakten med FK kontakten så får de prata direkt utan att du behöver bli inblandad.

  1. Ja, vad konstigt! Jag blev ju inskriven fastän jag skulle ha varit sjukskriven, och min arbetsförmedlare var helt på det klara med att jag skulle vara sjukskriven 75% från den 5/9. Ändå dröjde det tills den 22/10 tills de avanmälde mig. Beslut har ju redan tagits, så jag får se om jag får något aktivitetsstöd i stället, eller om det blir ett nej där också på grund av alla fel.

   Har även en ansökan om sjukersättning (stadigvarande) på gång, och om den blir godkänd tänker jag säga tack och hej till Arbetsförmedlingen för gott, även om jag förlorar 25% aktivitetsstöd om jag blir av med jobbet. Jag orkar inte med den här hanteringen!

  • Tant A.november 27, 2013 kl. 10:54
  • Svara

  Blir tyvärr knappast förvånad när jag läser vad som hänt.
  Inte heller blir man förvånad om man slipper skicka in MER än tre fyra kopieomgångar till FK.

  ”Kan jag scanna in dem och sända som pdf i stället?”
  ”Pdf????? Vad är det?”
  (förklarar…..)
  ”Nej den tekniken har vi inte ännu”

  Året verkar vara 1878 vid glödlampans födelse.

  Den ena vet inte vad den andra gör och alla slänger in skorna (symboliskt alltså – menar insända handlingar) i en stor hög och sen hoppas dom att man hittar rätt när det väl efterfrågas efter ett matchande par, och dom rotar i sina arkiv (högar).
  Den ena säger si, den andra dementerar och den tredje säger så.

  Klara, spelar du in samtalen med FK? Kan varmt rekommenderas!
  Förutsatt att du har en android mobil, så finns det utmärkta appar för det vilket är bra att ha både för det egna minnets skull (namn på personen, detaljåterskapande, etc) och även att ha som bevisbörda.

  Det mest sanna talesättet kvarstår – Man måste vara frisk för att orka vara sjuk!
  / kram på dig!

  1. Tack, Tant A! Nej, jag har inte spelat in samtalen, men jag skriver upp vem jag pratar med och när. Det mesta dokumenterar jag här, men jag har några textdokument med den information som jag inte vill dela med alla också. Ska kolla om det finns några bra appar för iPhone också!

   Jag skrev, som handläggaren jag pratade med senare sa till mig eftersom hon kunde se det, att jag redan skickat in intyget två gånger vid olika tillfällen, så om det behövde en tredje kopia fick de kontakta mig och skicka med ett svarskuvert. Det är helt galet alltihop, jag önskar att jag slapp åtminstone Arbetsförmedlingen och de där förbannade åtgärderna som förstör så mycket när man är sjuk! Tack igen och kram!

    • Tant A.november 27, 2013 kl. 11:24
    • Svara

    Hej, det finns tyvärr inga appar för samtalsinspelning för iPhone, så du behöver inte lägga ner tid att leta. 🙂 Ps. Skrev ett privat mail till dej för några månader sen men vet inte om du inte ville svara eller om det blev som med FK 😉 och hamnade i cyberrymden. / kram igen!

    1. Ajdå! Men oj, jag måste ha missat det eller så ligger det i cyberrymden! Ber tusen gånger om ursäkt om det är jag som har missat det! 🙁 Brukar alltid svara på alla mail – och älskar att få mail!

      • Tant Anovember 27, 2013 kl. 12:06

      Ingen fara, sände det i repris till dig nyss. 🙂

    2. Svar är på väg genom rymden as we speak!

  • Året som gått -december 31, 2013 kl. 10:14

  […] vännerna, bifogade fler papper till FK som inte stod med i ansökningarna och kände mig allmänt förnedrad av att de gjorde fel så ofta. Bästa E hälsade på och vi hade en underbar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.