Junior Masterchef

Slänger ett öga (inte från en get) på Junior Masterchef från Australien då och då, och herrejävlar vad duktiga ungarna är på att laga mat! De kan utan problem och utan recept laga all världens mat, såser, desserter, göra glass och skapa riktiga konstverk av det. Dessutom så verkar de vara betydligt mer kreativa än många vuxna när det gäller kombinationer av smaker, och det är riktigt roligt att se. Jag trodde att jag var okej på att laga mat, men när man jämför sig själv med en tioåring som vant hanterar ovanliga och dyra råvaror på ett helt fantastiskt sätt så känner man sig inte särskilt duktig längre.

Undrar hur det går till i ett sånt hem, där barnet är väldigt intresserat av matlagning och drömmer om en karriär i restaurangbranschen. Gör ungen vardagsmaten? För hos de allra flesta är ju vardagsmat inte lika roligt som det serveras i Junior Masterchef, eftersom det är en helt annan prisklass.

Självklart kan man ju laga supergod mat för nästan inga pengar alls, men då tar det oftast lite längre tid, och är kanske inget man gör varenda vardag. Å andra sidan, hänger ungen i köket i stället för att vara på fotbollsträning eller att hänga i stallet så kanske det går bra.

Föräldrarna måste vara överlyckliga. De handlar maten, och ungen experimenterar ihop en lyxig middag medan mamma och pappa vilar efter jobbet. Eller inte fasen vet jag, men det låter som ett rimligt scenario.

Med tanke på hur vana barnen i Junior Masterchef verkar vara vid både spisar, maskiner, suffléer och puréer så känns det inte direkt som om föräldrarna har dragit någon nitlott. Men det måste väl vara väldigt ovanligt att barn i tioårsåldern klarar av att laga lyxmat som passar på vilken restaurang som helst? Jag har i alla fall aldrig hört talas om någon i Sverige!

Men det handlar väl om vad man lär ungarna när de är små. En del får kolla på sport med farsan, andra får pyssla, några spelar instrument, och andra får hjälpa till i köket. Då och då kommer det ju fram små genier här och där, och jag tycker att det är kul att se hur duktiga de är. Även om programledarna är skitjobbiga att lyssna på och alldeles för överdrivet positiva, så är Junior Masterchef väldigt fascinerande. Har du sett det?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/junior-masterchef/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Madelene Gnovember 13, 2013 kl. 14:14
  • Svara

  Jag är lika fascinerad som du över ungarna i Junior MasterChef Australia.
  Villa ideér och framförallt imponerande kunskaper de har!!

  1. Det är häpnadsväckande! De skulle passa i köket på vilken lyxkrog som helst, och de verkar liksom ha en underbart härligt barnslig inställning till att prova kombinationer och smaker – och så funkar det! Jag ska lobba för att min systerdotter som snart blir fem börjar laga all mat. :mrgreen:

  • Marianovember 14, 2013 kl. 23:24
  • Svara

  Ja dom är så duktiga, Såg på alla avsnitt. Jag hoppades att Harry eller Greta skulle vinna, dom två var fruktansvärt duktiga.

  1. Ja jag gillade verkligen Greta också! Riktigt inspirerande program 🙂

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.