Livrustkammaren och sunkig mat

Det blev Livrustkammaren i går! Hade inte varit där på många herrans år och inte heller något minne av vad som fanns att beskåda, och det var faktiskt ganska intressant. Förutom de vanliga utställningarna med kläder, vapen med tillbehör, kronor och vagnar från 1400-talet och framåt så fanns det även en liten utställning om drottning Kristina. Jag tyckte att Livrustkammaren var ett helt okej museum, med en liten parentes.

Museum

I varje monter fanns en siffra för vare föremål, och så fanns det skyltar där man kunde läsa om vad varje föremål var, samt när och hur det hade använts. Det var bara det att personen som hade placerat siffrorna och skyltarna förmodligen var full, för det var ingen ordning på dem. Nummer ett längst till vänster kunde man läsa om i en monter fem meter till höger, men man kunde läsa om vapnet som saknade siffra där man stod. Vid skylten där man kunde läsa om föremål 50-60, låg föremåle 20-30. Typ. Väldigt förvirrande, och trist.

Förutom ett högljutt barn som skrek varje gång hon såg något som såg ut som guld, till exempel ”Titta, det är jesusbarnets vagga!” om en förgylld vagga någon kung använt som barn, så var det ganska lugnt och skönt. Livrustkammaren alltså, inte helt fel om man gillar svensk historia och kläder. Sen gick vi på TGI Friday’s och käkade dålig mat med grusig sallad och blöta pommes frites. Jag blev i alla fall mätt och jag slapp laga maten själv, men det är jävligt sunkigt att servitriserna säger till att man gärna får lämna ett extra bidrag när man betalar, trots att maten är svindyr för det man får. Väldigt lågt betyg där.

Efter det gick vi runt lite på stan (rullade, för min del, och folk blängde som idioter) och kollade i några butiker. Kvällen spenderades hemma, med en påse godis, ett gäng avdankade muskelknutteskådisar samlade i en film, raggsockor och te. I dag vet jag inte om det händer så mycket. R är ute och cyklar hela förmiddagen, bokstavligt talat. Skulle behöva handla mat, så det kanske blir en tur till stormarknaden i kväll. Fy fan. Vad gör du i dag?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/livrustkammaren-och-sunkig-mat/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petternovember 17, 2013 kl. 10:50
  • Svara

  Grusig sallad och blöta pommes ger definitivt ingen dricks. För övrigt har väl servitriser lön precis som alla andra?
  Igår rullade du och idag rullar alltså R. 😀 Tydligen gillar man i de stora städerna att stirra på saker som rullar. Här nere i min llla by är det ingen som lyfter på ögonbrynen när någon passerar i rullstol. Tittar till möjligen men stirrar gör folk sällan. Här stirra man istället på annat som bryter någon eventuell norm. Hahaha…..

  I somras var det en yngre man som saknade ena benet och med kryckor gick över torget mot apoteket. Jag observerad omgivningen och så gott som ingen slängde ett öga på honom.
  Är det där stirrandet ett storstadsproblem, månne?

  1. Absolut inte någon dricks. De tjänar mer än vad jag gör på mitt jobb om jag hade jobbat heltid ändå, och är det dålig service och dålig mat finns det inte en chans att de får ett enda öre extra.

   Jag brukar intala mig själv att folk blänger antingen för att jag pratar högt så att R ska höra mig där bakom (nackspärr, orkar inte vrida huvudet) och att jag säger så bra och roliga saker hela tiden, eller för att jag är snygg. Skulle tro att i en storstad är det så anonymt, att ingen vet vem det är som blänger, och den som blir blängd på kommer inte att minnas vem det var som blängde. I en mindre stad kan det ju gå rykten… 🙂

  • Petternovember 17, 2013 kl. 11:20
  • Svara

  Hehehe… Det skvallras nog överallt men småstäder har nog mer av det där byskvallret. Alla håller koll på alla. Upplever dock inte det här men visst håller folk koll på läget. Jag missar allt. 😀

  Om du snackar högt kollar nog folk på dig för att de tror att du är både ett mongo och invalid. Klart man ska titta då. Hahaha……

  Bäst är ändå att sköta sig själv men det kan bli en aning jobbigt att känna sig uttittad. Det är lite ouppfostrat av omgivningen. Eller kanske du är så där förbaskat snygg………?

  1. Det är nog lika bra att du missar allt, jag fattar inte grejen med skvaller. Har folk inte viktigare saker att bry sig om?

   Haha, jo, men jag snackar inte så högt att jag vrålar, och i stadspulsen så tror jag inte att någon egentligen hör vad jag säger. 🙂 Jag ser nog egentligen väldigt alldaglig ut där jag rullar omkring, det är bara saker jag intalar mig för att slippa bli sur och säga åt folk att sluta glo hela tiden!

  • Tofflannovember 17, 2013 kl. 11:54
  • Svara

  När fy! Tack för varningen! Tänker aldrig gå dit! Till det där Fredagsstället, alltså. Livrustkammaren skulle jag vilja se, den har jag faktiskt inte sett. Däremot såg jag en av kungens syrror sist vi var i Stockholm. Gills det?
  Idag är jag hos Anna, men ska handla och läsa på lite inför tisdagens övning. Och ladda för storstädningen av mitt hem som inleds med KÖKET i morgon. Uff…

  1. Uff för storstädning! Visserligen har man något att distrahera och sysselsätta sig med, men UFF! Haha, jag skulle inte ens känns igen kungens syrra! Well spotted, så att säga.

   Nej, Friday’s fick riktigt lågt betyg den här gången. Menyn ser bra ut och det är alltid mycket folk där, men det var under all kritik!

    • Tofflannovember 18, 2013 kl. 18:56
    • Svara

    Ha ha ha, Anna kände inte heller igen henne och höll på och larvade sig om ”Knugen” etc. Jag fick hyssja och nypa henne. Vi krockade nästan med Kungens yngsta syrra. 😛

    Storstädningen går skitbra! 😛

    1. Hahaha! Bra jobbat med städningen, jag kanske gömmer någon sak R inte vet att han har i kväll… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.