Lugnt och kompletterat

Nu har alla papper och intyg jag beställde från diverse myndigheter och företag kommit fram till mig. Äntligen. Det var saker som behövdes för att jag skulle kunna komplettera min ansökan för bostadstillägg, saker som inte stod med på ansökningsblanketten till att börja med. Det blev ytterligare 97 gram att skicka iväg, och nu är det bara för mig att gå ner till postlådan och posta det. Det ska vara Försäkringskassan tillhanda senast den fjärde december, så det är ju lugnt.

Apropå lugnt, varför är det så jävla svårt för folk att stava till det ordet? Skriver de ”lung” eller ”lungn” när de egentligen menar lugn? Det är i och för sig mer rimligt att folk stavar fel på lugnt eftersom det låter nästan likadant när man skriver ”lungt”, men lung är ju inte ens i närheten. ”Lunga ner dig” ser ju helt galet ut, och ”lungna ner dig” är ännu värre. Det är ju ett så himla vanligt och enkelt ord, att det är orimligt hur ofta folk skriver fel.

Det är viktigt att stava rätt! Som att skriva "lugnt" till exempel.

Det är ju som ugn. Jag har haft chefer som skriver ”stäng av ungen” i stället för ugnen, och det blir mest skrattretande. Visst, ge hit ungen, jag ska få tyst på den… Nu pratar jag inte om folk med särskilda problem som dyslexi, utan folk i allmänhet. Det är enkla ord, lär er grundläggande svenska så framstår ni helt plötsligt som mycket smartare och betydligt mer attraktiva på en tuff arbetsmarknad. Jag garanterar att det lönar sig att lära sig stava till enkla saker som lugnt, och att inte särskriva så förbannat ofta.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/lugnt-och-kompletterat/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petternovember 26, 2013 kl. 10:54
  • Svara

  Tror minsann jag skrev ”lugnt” som ”lungt” av bara farten i ett inlägg hörförleden. Det är lätt hänt men ser ändå för jävligt ut.
  Felstavningar irriterar mig inte lika mycket som när språket vänds ut och in. Dagens journalister håller på att vända på språket. jag har inget emot att talspråk blandas in men det ska ske snyggt och det måste gå att läsa och förstå. Och låt för helvete bli att implementera ”HEN” som ett ord eller begrepp. Grrrrrrr!!!!!!

  ”Björklöven misslyckades med deras anfall”, sa en reporter på TV.
  ”Kungen bor i hans slott”, skrev en student på lärarprogrammet.

  Man tar sig för pannan som någon sa. Just det här med ”sin” eller ”hans” har folk jävligt svårt att förstå. De har helt enkelt fett svårt för det. 😀

  1. Ja, misstag får alla göra, men avsiktligt, jämt? Nej! Ja, det är ju inte så svårt att komma in på lärarprogrammet, så att många både talar och skriver dålig svenska är ju faktiskt inte helt konstigt. Förhoppningsvis lär de sig en del ur läroböckerna de senare kommer att använda som läromedel… 🙂

   Fett svårt, fast egentligen inte ett dugg!

  • Petternovember 26, 2013 kl. 11:44
  • Svara

  Hoppas kan man ju alltid men då det fortfarande finns lärare som lär ut att man INTE får skriva ”dom” lär det fortsätta att bli fel med ”de” och ”dem” om eleverna inte får lära sig skillnaden.

  De jag pratar med tror att ”dom” stavas ”dem” och att det därmed förhåller sig på samma sätt som med exempelvis ”mig” och ”mej”. Ibland finns det ord dom stavas annorlunda än de låter. Det måste man lära sig.

  Om orden ska ändra stavning är en annan fråga som inte är helt enkel att besluta om. Det märkliga är inte att språket utvecklas i en riktning jag inte gillar utan att det ska vara så jävla svårt att lära ut svenska till våra elever.
  Inte fan blir det bättre då det finns stollar som tror att invandrarbarn lär sig bättre svenska om de får träna på sitt eget språk.

  Lite kul är det att vi samtidigt försvarar det gamla. Det som en gång var nytt och farligt. Hahaha..

  1. Ja, det är märkligt. Jag har inget emot att språk utvecklas och förnyas, men att skriva dem när man menar de är ju bara helt fel, eftersom det är talspråk.

   ”Än mig” eller ”som dig” får mig dock att gå i taket. Vaddå ”än mig har?” Feeeel!! Och ”även fast”, när de menar fastän eller även om. Det blir tårta på tårta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.