Pappersjobb till förbannelse!

Alltså, mängden pappersjobb som krävs för att ansöka om sjukersättning är enorm. I och med att jag eventuellt för ersättning blir jag även eventuellt berättigad till bostadstillägg och ett annat tillägg, så jag måste skicka in alla papper som krävs för det också. Totalt 25 bilagor som ska kopieras och skickas in, allt från årsbesked från banken till senaste avin för avgift för bostaden och deklarationen. Och så självklart alla diverse inkomstspecifikationer och papper om ersättningsnivåer och programtillhörighet från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Och så är det 7 papper att fylla i själv också, för att ansöka om de tre ersättningarna.

Jag får ont i huvudet av allt pappersjobb. De tar inte emot PDF-filer, annars hade högen kunnat krympa till nästan hälften. Eller helt, om jag hade fått scanna in dem själv och skicka iväg. Men nej då. 28 papper ska skickas in per post, och bara det blir man ju smått ruinerad av. Det har tagit flera timmar att ta fram rätt dokument och dubbelkolla Försäkringskassans smått förvirrande formuleringar på hemsidan, så att det verkligen blir rätt papper. Dessutom vill jag ju kopiera mina ansökningar och personliga bilagor när de är ifyllda, så att jag vet vad jag har skrivit om det blir fel, eller om något kommer på villovägar igen.

Jobba, skrivbordsjobb, pappersjobb, skriva på papper. Tecknad bild.

Det blir till att fylla i allt i helgen, och kopiera nästa lass på måndag innan jag kan skicka iväg det. Synd att året snart är slut också, för jag har ju helt nya inkomstuppgifter och ändringar från och med första januari, och min ansökan om sjukersättning kan ta upp till fyra månader att bli färdigbehandlad. Så i ett scenario så godkänner de hela skiten, och när jag skickar in mina nya uppgifter när årsbeskeden börjar droppa in nästa år så kan jag bli återbetalningsskyldig för bostadstillägget.

Kul. Äh, varför oroa sig i förhand? Jag vet ju att det kommer att bli fel någonstans på vägen ändå, så det är bara att acceptera att de eventuella pengar jag får, kanske måste skickas tillbaka lika snabbt som de hittade hem till mig. Pappersjobb, oh joy. Efter den här ansökan är färdig måste Arbetsförmedlingen ha intyg och grejer också, men sen tänker jag inte röra ett papper om det inte är en räkning som måste betalas fram till januari.


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/pappersjobb-till-forbannelse/

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Helt sjukt mycket papper verkar som dem krånglar till allt för att man inte ska ansöka om penning!

  1. Ja, det finns säkert många som inte orkar, inte kan eller inte vågar be om hjälp med det heller, och därmed blir utan! 🙁

  • Sandra on november 3, 2013 at 13:52
  • Svara

  I bästa fall ska det inte ta fyra månader.finns tillräckliga handlingar så går det i regel snabbare att skriva.fråga om du undrar något, jobbar med handläggningen av förmånen dagligen

  1. Jag hoppas att det går snabbare då, för dokumentation i mängd finns redan. 🙂 Jag har haft sån himla otur med borttappade intyg och sånt, så jag förbereder mig inför det värsta… Tack vad snällt, det ska jag komma ihåg om jag får några funderingar längs vägen!

 2. vad menas det med Inkomstspecifkation?

  1. Det papper eller pdf man får månadsvis från jobb (eller därifrån man får ersättning av olika slag), där alla detaljer om inkomsten är specificerade. Till exempel står alltid lön/ersättning och skatt på inkomstspecifikationen. De används för att räkna ut vad man har haft för inkomst de senaste månaderna.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: