Tåg och kaos på många håll hos SJ

Tur att man inte var tvungen att åka pendeltåg i morse, efter att ett godståg spårade ur vid Södra station på morgonen. Eller åka något annat tåg heller, för den delen. Vilken jävla otur för de stackars satarna som ska sanera efter tåget – det var tydligen lastat med rötslam. En restprodukt från reningsverk, gammalt fermenterat bajs, typ. Luktar ond bråd död. Tåget kunde vara fyllt med precis vad som helst, men det här var nog något av det värsta de kan rensa upp – av saker som inte är direkt farliga alltså.

Och med tanke på tåg, en gång i somras när jag skulle åka med SJ till lantstället (jag brukar ju åka med R från hans jobb, men han hade semester) så var ju tåget inställt, och jag ansökte om resegaranti på nätet. Det var sisådär tre och en halv månad sedan, om jag inte minns helt fel.

Man har tre månader på sig att ansöka om resegaranti, men ska det verkligen ta längre än så att få tillbaka pengarna?! Det är helt sjukt. Skulle det ha varit en lång resa som kostade mycket mer pengar hade det ju varit svårt att ligga ute med pengarna – särskilt om det är någon i min sits. Fyrsiffrig inkomst innan skatt och väldigt många tunga utgiftsposter inom vård, då är det inte säkert att det funkar.

Jag kommer garanterat inte att få någon ränta på pengarna heller, utan ett simpelt tillgodokvitto på en resa med tåg för samma belopp. Om jag hade valt att få resan i kontanta pengar i stället hade jag bara fått tillbaka hälften av vad jag betalade. Idiotiskt. Samma resa är säkert dyrare nästa gång jag åker ändå. Det här mailet fick jag efter jag ansökt:

Hej Klara,
Tack för att du har kontaktat oss på SJ. Vi tar hand om ditt ärende och återkommer till dig så snart vi kan och ber dig därför att invänta vårt svar.
Ditt ärendenummer är Blaha Blaha. Använd detta nummer som referens om du behöver kontakta oss.
Det här är ett automatiskt meddelande som inte går att svara på.
Vänliga hälsningar, SJ

Öh, så snart ni kan? Vad gör de hela dagarna på den där avdelningen på SJ? Är så gott som alla som någonsin har åkt tåg före mig i kön för att få tillbaka pengar för sina inställda eller försenade resor? Jag fattar inte hur det kan vara så dåligt. Och så dyrt. Och så icke handikappanpassat… Skärpning, jag behöver pengarna.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/tag-och-kaos-pa-manga-hall-hos-sj/

2 kommentarer

  • Petternovember 12, 2013 kl. 20:18
  • Svara

  Tågtrafiken i det här jävla landet är ett stort skämt. De måste garva rejält åt oss ute i den stora världen. De problem vi har finns inte hos japanerna. De hade skämts ögonen ur sig och begått harakiri direkt. Här hemma rycker bara ansvariga på axlarna och så fortsätter det med ännu uslare resultat.

  Tåget jag brukar ta när jag på måndagar jobbar i grannstaden har de senaste sju veckorna anlänt 15-20 minuter för sent. Tågvärdarna skyller på danskarna för att tåget kommer från Köpenhamn. ???? Obegripligt, varför är det bara 08.20-tåget på måndagar som är försent?

  Det är fan skandal att det på cirka 30% av mina tågresor förekommer signalfel. Inte konstigt att det beslutats att förseningar nu uppstår först efter 15 minuter. Innan var det 5 minuter som gällde.

  Du har i alla fall fått ett svar från bolaget. Jag har inte hört ett piss de gånger jag skickat mail. Häromdagen mailade jag trafikchefen. Hör jag inget inom en vecka kommer han att få ett rejält ifrågasättande mail. Så det så…..

  Sverige är ta mig fan fantastiskt och vintern har ännu inte börjat.

  1. Visst är det! Det övergår mitt förstånd, att det tillåts vara så uselt och samtidigt så svindyrt. Det är många gånger billigare att flyga, och då får man garanterat sitta ner i alla fall… Av de gånger jag åkte i somras tror jag att en av fem var precis i tid. Två var inställda och två var sena. Fantastiskt.

   Jag fick svaret automatiskt när jag knappade in biljettnumret på deras resegaranti-sida, men något vanligt mail har jag inte skickat än. Det börjar bli dags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.