Tänder, borstar och munskölj

Sedan jag fick min EDS-diagnos har jag blivit bättre på att ta hand om mina tänder. Inte för att jag har haft några hål, förutom ett i en mjölktand när jag var liten, men eftersom jag saknar en tredjedel av all bindväv i kroppen så är det risk för att jag kommer att få problem med tandkött (som består till stor del av just bindväv) och därmed även tänder ju äldre jag blir. Och det är ju inte kul.

Jag skrev ju om supertandborsten som borstar hela munnen på bara några sekunder för ett tag sedan, och så går jag ju i funderingar på att skaffa en eltandborste. De flesta som har en verkar nöjda, och även om jag är ganska tillfreds med att borsta som vanligt så kanske det blir en sådan investering framöver. Det beror ju som vanligt lite på Försäkringskassans beslut, när nu det kommer. Dessutom har jag börjat med munvatten, som jag sköljer med både morgon och kväll.

Tror att jag har jämförelsevis väldigt bra munhygien, men jag kan i och med min EDS inte vara för noga. Ett tandläkarbesök skulle visserligen vara på sin plats, men jag vågar inte tänka på hur mycket sådana kan kosta. Hur mår dina tänder?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/11/tander-borstar-och-munskolj/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflannovember 9, 2013 kl. 17:32
  • Svara

  Eltandborste – eller ja, uppladdningsbar tandborste – är nåt jag verkligen rekommenderar! Och det finns faktiskt hyfsat billiga såna för typ 150 spänn på både ICA och Clas Ohlson. De duger bra!För mina tänder var användningen av eltandborste en klar förbättring! Har inte haft nya hål sen jag började använda sån tandborste, bara gamla lagningar som har gått sönder. Sen påverkade nog det faktum att jag slutade röka också min tandstatus…

  Tandläkarbesök gör jag ungefär varje 18:e månad, för undersökning. Det brukar funka bra. Men det är dyrt, som sagt… 🙁 Fattar inte varför det ska vara ”billigare” att gå till husläkare (150 kr)… Tänderna är väl också en del av kroppen..?

  1. Ja, det är jävligt konstigt att det är en helt annan grej. Många sjukdomar påverkar ju munnen och tänderna, så det borde vara självklart åtminstone i de fallen. Visserligen finns det någon lista med sjukdomar som innebär att man kan få subventionerad tandvård om man har någon av dem, men den är lååångt ifrån komplett.

  • Petternovember 10, 2013 kl. 09:26
  • Svara

  Kunde kanske mått bättre men jag får skylla på ungdomssynder och den gamla tiden. Det är ganska plombat i de bakre gaddarna. Men på förr i tiden när det vara amalgam som gällde borrades det friskt av tandläkaren även om det inte var helt nödvändigt.

  Precis som Tofflan är det gamla lagningar som havererar.

  Jag kör med både eltandborste och vanlig borste. Noggrann rengöring kräver elborste. Tycker jag kommer åt bättre. Måste dock bli bättre med tandtråden.
  För några år sedan såg jag ju till att tänderna blev justerade och upprättade. Då var jag jävligt duktig med underhållet men när tandställning försvann slackade jag till lite.

  Kör med både Listerine och flour men inte helt på en regelbunden basis. Får skärpa till mig. Jag vill ju bita till hela livet. 😀

  1. Hmm, ytterligare en i raden som är för eltandborste… 🙂 Ja, det är lätt att glömma en gång eller två, och snart så är hela rutinen bortblåst. Tror att jag har en bra rutin, det gäller bara att försöka hålla igång den resten av livet… Vore väldigt tråkigt att se ut som en gammal tjackpundare i käften!

    • Petternovember 10, 2013 kl. 09:41
    • Svara

    Lite sneda gaddar är inte hela världen men egna tänder biter som bekant bäst. Jag har ju sett en del som havererat fullständigt i garnityret. Tänder lossnar gärna om man snusar eller röker. Lägg till lite osunt leverne och de börjar ramla ut.
    Jag har kört eltandborste de senaste 15 åren och gillar det. Nya borstar köper jag gärna på eBay då man kan få ner priset en aning.

    Tänder räknas inte heller till kroppen så därför kostar det att gå till käftis. Vilken tur att det är billigt för dom som gömmer sig i Sverige medan vi som betalar skatt betalar fullt pris. Det är solidariskt mot de som inte får uppehålla sig i Sverige. Det är ju synd om dom. Hmmmm….
    Sverige är ett märkligt land.

    1. Väldigt märkligt. De med sämst ekonomi får ju i förlängningen även mest osunt leverne och har inte råd med frekventa tandläkarbesök, och då blir det självklart ännu dyrare när det väl gäller. Tänkte försöka ha kvar mina tänder tills jag dör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.