Arga Doktorn om råd och effektivitet

En vän länkade ett av mina blogginlägg som hamnade om hur jag har det i vården i länet och vad som händer mig just nu (det här inlägget), till Arga Doktorn och hans sida på Facebook. Han svarade också minsann:

[warning]”Denna person behöver handfasta råd om hur man gör läkarbesök effektiva och mot önskade mål.”[/warning]

Denna person är alltså jag, och jag skrev tillbaka och berättade hur jag lägger upp besöken. Arga Doktorn har ännu inte svarat, trots att det var några dagar sedan, men jag förväntar mig inget svar heller. Jag vet att de flesta inom vården inte kan något om det här.

Jag tror inte att jag kan bli mer tydlig och målinriktad än vad jag redan är! Det är i stort sett alltid likadant – först måste jag berätta för läkaren vad EDS är för något och generellt hur jag är påverkad. Sedan, beroende på mitt mest akuta ärende, beskriver jag symtomen och exakt hur de påverkar mig i minsta detalj, och vad jag vill ska hända efter läkarbesöket och ibland även vad jag vill ska hända i en mer långsiktig plan.

Sjukvården fungerar inte. Vart ska jag vända mig? Tecknad läkarväska med rött kors.Arga Doktorn gav mig ett ganska dåligt råd.

Jag berättar om jag vill ha en remiss till något ställe och i så fall var, om jag vill prova någon medicin, eller om jag vill ha hjälp med att hitta någon eller något som kan hjälpa mig (det sista har jag aldrig fått hjälp med, och knappt aldrig det första heller). Jag har inga problem med att tala för mig, och dessutom har jag alltid en lista med mig över mina ärenden. Dessutom brukar jag alltid ge dem en länk till Ehlers-Danlos riksförbund, där det står klart och tydligt vilka enorma besvär sjukdomen kan innebära.

Är det ett viktigt läkarbesök försöker jag ha R med mig, som ett par extra öron, och kanske komma på frågor som dyker upp efterhand. Om det finns något sätt att bli bättre på att vara patient vill jag hemskt gärna lära mig det, för jag själv anser att jag alltid är väl förberedd, noggrann, saklig, tydlig och har klart uppsatta mål. Ändå får jag ingen hjälp, så lär mig – hur blir jag en bättre patient? Enligt Arga Doktorn måste jag bättra mig, men jag undrar ändå: Är det mig, vården i stort eller läkarna jag träffar det är fel på?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/12/arga-doktorn-om-rad-och-effektivitet/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Adecember 17, 2013 kl. 15:05
  • Svara

  Tycker som det låter som du är väl förberedd men det verkar inte räcka.

  Jag tycker du ska skriva till de som är utbildningsansvariga för läkare, sjukgymnaster etc i Sverige och fråga om de är sådana här personer som de utbildar.

  Sjukvårdspersonal ska vara nyifken och kapabla att leta rätt på information. Idag finns det utmärkta sökmotorer som de kan använda. Finns ingen anledning till att du ska bli behandlad på detta sätt!

  1. Nej, det känns inte som att något jag gör räcker! Om jag själv lyckas hitta så pass mycket information att jag vet vad jag behöver och var det finns så borde ju de inte ha några problem alls. Ibland verkar det vara en prestigefråga, och ibland verkar det som om de helt enkelt inte bryr sig. Enkla patienter kräver ju mindre ansträngning…

  • Petterdecember 17, 2013 kl. 20:23
  • Svara

  Ähhhh. Det r ju ditt eget fel. Du har ju skaffat en sjukdom som är ovanlig bara för att du VILL vara unik. Då är det ju per automatik ditt fel och kan således inte lastas sjukvården som vet allt om alla andra sjukdomar. Eller hur?

  Är man unik får man helt enkelt skylla sig själv. Märkligt att ingen läkare är nyfiken på denna häringa knasiga EDS-sjukan. Eller gör dom det bara enkelt för sig. Varför anstränga sig när det finns andra sjukdomar som är enklare att handskas med.

  Å andra sidan är ju sjukvården såååå fantastisk så du får väl helt enkelt vara lycklig för alla andra som har förmånen att få adekvat vård.

  1. Ja, jag tycker att alla ska ”skaffa” EDS! 🙂 Jag tror ofta att det är lättare att skylla på patienten eller att inte engagera sig. Jag är skitglad för alla andras skull, men det hjälper ju inte mig. :-p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.