Lås från Clas Ohlson

Älskaren R ägnade sig åt en ganska lustig grej i helgen – möjligen smått onödig men ändå något som resulterade i ganska relevant kunskap. Han byggde en liten dyrk av ett blad till en bågfil, och så köpte han ett lås från Clas Ohlson. Det var ett av de bättre de hade, 50 millimeter, dubbelreglad bygel av härdat stål med någon profil för att det skulle vara extra säkert. Det kostade 70 spänn, och var enligt utsago större och bättre än vad de flesta har på sina förråd och dylikt.

Sen satte han igång för att försöka dyrka upp låset, med den lilla metallbiten han själv filat till på en halvtimme. Kan ni gissa hur lång tid det tog för honom att peta upp låset (av märket Cocraft) med sin egen lilla dyrk? Han har aldrig ägnat sig åt något dylikt förut. En kvart? Eller kanske inte alls?

Lås, hänglås

Det tog 20 sekunder. 20! Helt sjukt hur enkelt det var. Efter lite övning tog det bara halva tiden, så vi konstaterade att man inte behöver vara särskilt duktig på att bryta sig in där det sitter lås… 70 spänn för ett lås från Clas Ohlson är ändå ganska dyrt, så deras stora hänglås är tydligen helt värdelösa. Tro inte att något ni har i något förråd ligger särskilt säkert om ni använder såna här lås från Clas Ohlson eller andra lågprislås.

Det skulle vara roligt att gå in i någons vindsförråd och skriva en lapp och hänga på insidan av dörren där det står:

[warning]Byt lås!![/warning]

Säkert inte helt lagligt, men man kanske gör någon en tjänst och de hajar till på riktigt. Mer än när de läser varningstexten i förrådet om obehöriga som rör sig i huset och att man ska använda ordentliga lås, i alla fall. Jag trodde i alla fall att såna där hyfsat stora lås var helt okej, men jag fick lära mig något. Inte förvara något man inte kan tänka sig att bli av med där man låser med enkla hänglås.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/12/las-fran-clas-ohlson/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflandecember 30, 2013 kl. 19:16
  • Svara

  MEH! Fy 17!!! Tur att vi har ett ytterlås till vårt lägenhetsförråd också. Sen är det bara närmaste grannen och jag som har förråden innanför. Fast… kallförrådet… Jahaja… Där fick Tofflan nåt att klura på…

  1. Haha! Fast jag tror att om någon verkligen vill in i förrådet så tar de sig in ändå, och de flesta har säkert verktyg för att knipsa av låset.

   Att pilla med en dyrk är kanske inte så vanligt längre, men jag är faktiskt lite glad att han testade (trots att jag garvade åt honom och hånade honom en hel del medan han höll på…)!

  • Apachezjanuari 2, 2014 kl. 20:01
  • Svara

  Läsvärt i ämnet:


  Billiga hänglås inget att hänga i julgranen
  Bara tre av tio testade hänglås är något att ha. Resten går att få upp med bara ett vanligt gem eller en liten skruvmejsel. Ingreppet behöver inte ta mer än några få sekunder.

  https://www.testfakta.se/sport_fritid/article93127.ece

  https://www.testfakta.se/sport_fritid/article93125.ece

  För 1 kr mer (jämfört med cocraft-låset) så får man det som i detta test blev ”bäst i test”.

  1. Ha, det var ett sånt där med ”förhöjt skydd mot dyrkning” han köpte! Tack för länken, ska vidarebefordra till R 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.