Sjukvård när den är som bäst – igen

Men det är väl dags för en liten uppdatering vad gäller den ”goda hälso- och sjukvård” Försäkringskassan påstår att jag får. Min husläkare slutade ju på Vårdcentralen, och de bokade bara av min tid utan att ge mig en ny. Jag fick själv ringa och boka en ny tid, och fick vänta ytterligare tre veckor för att få komma till en ny läkare som inte känner mig. De lovade dock att skriva ut recept så att jag klarade mig fram tills dess. Har de gjort det? Bara ett av fyra… De övriga verkade ha fallit i glömska, men vi har ju en sådan god sjukvård så det kanske är tänkt att jag ska vara nöjd ändå?

Dessutom har jag ringt till ortopedmottagningen för att höra vad som hade hänt med min remiss för att få träffa en ortopedtekniker, så att jag slipper vara tvungen att lägga ner tusentals kronor på ortoser och hjälpmedel. Där sa de att de skickat ett svar till min vårdcentral, och de i sin tur skulle ha meddelat mig om det. Det har inte hänt. Någon som är överraskad? Inte jag. Jag ringde alltså vårdcentralen igen för att fråga efter remissvaret, eftersom sköterskan på avdelningen inte kunde ge det till mig, men de kunde inte hjälpa mig med det på vårdcentralen heller.

Jag blir tvungen att vänta tills jag träffar min nya läkare igen, i mitten av nästa vecka. Har i och för sig aldrig kommit så långt att jag fått en remiss till någon som kan skriva en remiss till en ortopedtekniker (trots upprepade förfrågningar under flera år), men jag får ju ändå inte den hjälp jag behöver. Och hade remissen gått igenom, så hade jag fått en kallelse – den hade inte gått tillbaka till Vårdcentralen. Oavsett vilket så borde de ha meddelat mig. Jag har inte fått den hjälp jag behöver den här gången heller, trots vår ”goda hälso- och sjukvård”: Nu väntar ytterligare flera månaders väntan, och jag måste förlita mig på en ny läkare.

Läkare tecknad. Veckans plus går till min husläkare. Sen slutade hon och jag fick avslag från FK. Sjukvård när den är som sämst.

Vid mitt besök hos min nya läkare ska han inte bara lära sig om min variant av en sällsynt diagnos, jag har nu 5 andra ärenden också, som vi borde ha hunnit med och klarat av vid det här laget. Det lär inte gå på 30 minuter, eftersom 3 av dem gäller remisser till olika ställen. Sen är det den lilla* detaljen med mitt sjukersättningsärende också, som han måste sätta sig in i.

Inte bara hade min läkare inte meddelat mig om remissen, jag fick inte heller någon ny tid när hon slutade och de sjabblade med mina recept. Försäkringskassans motivering om att jag får en god hälso- och sjukvård är ju bara löjlig. Det här är bara ett exempel vid en hantering av mig inom vården, och det har i stort sett aldrig varit bättre än vad det är nu. Som R sa när han kom hem i dag: ”Det här är helt Kafka.” Vad mer är det tänkt att jag ska göra, än att fortsätta tjata, fortsätta misslyckas och bli nekad ersättning när jag inte har något val än att försöka klara av min vardag på egen hand? Vad fan ska jag ta mig till?!

*Ironi, det är för fan livsavgörande!

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/12/sjukvard-nar-den-ar-som-bast-igen/

4 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Tofflandecember 9, 2013 kl. 20:06
  • Svara

  Det är ju liksom bara f*n! När ”myndigheter” och offentliga verksamheter gör fel händer ingenting, de gör varken om och rätt eller ens ber om ursäkt. När vi små människor gör fel, då hotas vi av indragna ersättningar och sånt. Jag blir skitförbannad!!! Du är så tuff som kämpar på i denna motvind!!!

  1. Tack! Jag kan inte göra något mer än att boka nya tider och fortsätta tjata, antar jag. Förr eller senare måste det ju fungera. Eller…? 🙁

  • Monicadecember 10, 2013 kl. 09:38
  • Svara

  Ja du Klara, det är så sant som en del säger: Man måste vara stark, frisk och kry för att vara sjuk och få hjälp.
  Stark är du ju, trots allt elände.
  Keam

  1. Ja, det är sant. Visst skulle jag kunna sluta fortsätta och vara liggande i sängen resten av livet, men det vill jag inte. Kram och tack för dina ord!

  • Arga Doktorn om råd och effiktivitet -december 17, 2013 kl. 13:50

  […] blogginlägg som hamnade om hur jag har det i vården i länet och vad som händer mig just nu (det här inlägget), till Arga Doktorn och hans sida på Facebook. Han svarade också […]

  • Systemet är sjukare än jag -augusti 26, 2014 kl. 19:12

  […] med vård, remisser, idiotiska remissvar, ersättning och annat nödvändigt när man är riktigt sjuk är […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.