Varning för hjärtinfarkt

I dag, på julafton, får i genomsnitt 127 svenskar en hjärtinfarkt, jämfört med ungefär 70 en vanlig vardag. Det är en jävligt kraftig ökning, och jag kan inte se något annat samband än att folk stressar för mycket och anstränger sig för hårt för att fira jul. Dessutom är risken att drabbas av hjärtinfarkt 25 procent högre vintertid, och att låga nivåer av D-vitamin ger en högre risk. Så ta det lugnt, allt måste inte vara perfekt.

Det handlar om att njuta av varandras sällskap, inte om att ha 5 sorters egeninlagd sill och hembakt bröd på julbordet, eller att ha dammfritt i hörnen. Inte heller handlar en bra jul om att ge barnen så många paket som möjligt, utan om att uppskatta varandras sällskap. I stället för mys blir det ofta irritation, stress och en aning för mycket sprit.

Knark och sprit

Jag hör så ofta om folk som har en ångestfylld jul. Men man måste faktiskt inte umgås med folk som retar gallfeber på en, även om det är släktingar. Inte heller måste man göra som man alltid har gjort, eller som det förväntas att man ska göra. Ibland måste man stå upp för sig själv och säga ifrån. Man kan faktiskt käka falukorv och potatismos på julafton också, eller ha knytkalas. Förra året hade jag och älskaren R en anti-jul, helt fri från hjärtinfarkt eller andra otrevligheter. Vi promenerade, åt på restaurang och fikade på stan.

Så ta ett djupt andetag, ta det lugnt, ät inte ihjäl dig i dag och inse att det perfekta ligger i att må bra och ha det trevligt tillsammans. Och skulle någon ändå få en hjärtinfarkt – ring 112. Och så vill jag passa på att önska alla läsare en riktigt god jul och en fin dag!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2013/12/varning-hjartinfarkt/

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. God jul, bästa Klara och R! Hoppas att du kryar på dig vad gäller förkylningen snart! (Det andra har du ju tyvärr jämt.)

  Ha en fin helg!

  1. Tack! Det känns bättre i dag, men vi firar ensamma hemma ändå. Kram och god jul!

 2. Jag blir ledsen när jag läser detta inlägg- Min lillebror dog den 6 december i år. Det var en massiv hjärtinfart. Men det konstiga är att han var blodgivare och blev naturligtvis undersökt väldigt noga. Han hade så fina värden, så egentligen skulle han inte dött. Men det gjorde han. Och han var väldigt duktig med vad han stoppade i sej. Han var också gymnast och lärde ungdomar hur man ska leva. Så det stämmer inte alltid hur och vad man äter.
  Ju(v)iga från en gammal kärring.

  1. Usch ja, det är så fruktansvärt! 🙁 Det verkar kunna drabba precis vem som helst, när som helst utan minsta förvarning.
   Stor kram till dig Monica!!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: