Kebabsås från Palmyra

Apropå såsboken jag fick i julklapp, det är dags att avhandla kebabsås. Igen. Efter kalaset hos farmor i lördags åkte vill till Palmyra Kebab i Årsta och köpte med oss ett par delikata och skitstora kebabtallrikar med ris (en portion räcker till tre måltider för mig), och så slängde de med några sorters kebabsås i påsen också. Bland annat en stark sås, och en vit sås.

Det verkar ju allmänt vedertaget i kebabvärlden att det bara heter vit sås och stark, eller möjligtvis röd sås, men ingen vet egentligen vad det är. De hade en tredje variant också som hette aioli, och då är det ju inga konstigheter. Man fattar att det är något majonnäsliknande med smak av vitlök. Men vit sås? Det är ju så de allra flesta kallar en béchamelsås, och inte fasen är det béchamel (en sås på mjölk, redd med mjöl och smör) i påsen. Det är alltså något annan som de kallar vit sås.

Kebabsås från Palmyra kebab. Vit sås och stark sås, men vad är det?!

Är det yoghurt antar jag att de hade skrivit det. Något från en ko är det i alla fall, det ser man ju klart och tydligt. På den starka sås-påsen ser man ju att den innehåller chili, men det är också allt. Den var ju röd, så jag utgår ifrån att det var någon tomatbas.

Utgår ifrån, eftersom alla påsar med kebabsås saknade innehållsförteckning, vilket jag inte ens tror är lagligt. Det ska finnas en ingrediensförteckning (som även listar tillsatser och konserveringsmedel), allergimärkning, mängd av ingredienser, kvantitet, bäst före eller sista förbrukningsdag, och förvaringsanvisning. Jag smakade inte på någon av dem, dels för att jag gärna vill veta ungefär vilka kemikalier jag stoppar i mig, och dels för att maten inte behövde något extra. Den är god som den är. Plus för Palmyra Kebab, men minus för kebabsås som bara är röd, vit eller stark och som inte har någon innehållsförteckning.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/01/kebabsas-fran-palmyra/

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Petterjanuari 2, 2014 kl. 10:43
  • Svara

  I mitt hörn av Sverige finns det inga påsar med kebabsås. Alla kebaberier eller vad det heter blandar sin egen sås som man får i en burk eller om man behagar slevad över käket.

  Känns lite opersonligt med farbrikspaketerad kebabsås även om det är samma ingredienser plus en hel till. Egenblandad kebabsås är nog lite mer fri från knasiga konserverings och smakämnen.

  Jag har sett vad som ingår i en ”vit” kebabsås men lovat att knipa käft. 😀

  1. Ja, men fy! Tur att jag inte äter sån där vit sås då, det här låter ju aningens läskigt…!

    • Petetrjanuari 2, 2014 kl. 12:13
    • Svara

    Läskigt med egenblandad eller läskigt med att jag vet vad som ingår? Snarare godare och med variation. Min sås ska vara STARK….. Och det är bra grejer såsen innehåller. 😀

    1. Jag ogillar starkt att stoppa nåt i käften om jag inte vet vad det är! 🙁 hemkört är alltid bäst! Jag håller mig till mild eller möjligtvis medium…

  • Apachezjanuari 2, 2014 kl. 19:55
  • Svara

  Osäker på om dom verkligen behöver innehållsförteckning till såserna. Det är ju hämtmat och inte livsmedelsbutik.

  Tidigare hade dom miniburkar med såserna men nu har dom gått över till att vakuumförpacka dom istället (eller vad man ska kalla det).

  Inte direkt så att byttorna med köttet eller riset heller har någon innehållsförteckning – har heller aldrig sett något sånt på pizza, thaimat eller annan hämtmatsförpackning (dom svenska turkpizzorna har en hel del e-nummer i sig som inte heller står i någon innehållsförteckning på pizzakartongen).

  1. Ja, jag är också osäker, men eftersom den är förpackad på det viset så tror jag att det måste stå. Det måste ju finnas innehållsförteckningar över maten i snabbmatsrestauranger och på pizzerior också, men inte på själva kartongerna. Skit samma, jag tänker inte äta den där såsen ändå. 🙂

  • nitiz.blogg.sejanuari 3, 2014 kl. 10:45
  • Svara

  Jag förstår att du blir skeptisk!! Tur att det smakade gott utan sås då!

  1. Supergott utan, jag är nöjd så! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.