Skilsmässor i januari

Jag läste i tidningen om att antalet skilsmässor ökar med mellan 5 och 50% i januari. Det är en ganska stor ökning, så pass att första arbetsdagen i januari brukar kallas för ”Divorce day” – skilsmässodagen – i Storbritannien. DN har gjort en genomgång av antalet ansökningar om skilsmässor, och det är alltså nu de allra flesta dyker upp i tingsrätterna landet runt.

Förra året tog tingsrätten i Stockholm emot 877 ansökningar om skilsmässa i januari, men bara 558 i december, månaden innan. Inte så konstigt egentligen, eftersom folk helt enkelt inte klarar av att umgås med varandra. Folk pratar inte med varandra, och går omkring med förväntningar på sin partner som de aldrig talar om. Hur ska man veta vad som förväntas, om ingen talar om det? Hur ska man veta vad partnern stör sig på eller är irriterad över, om den aldrig talar om det? Hur kan det då någonsin förändras?

Nonsens. Kan man inte prata med varandra om allt sådant så ska man inte heller gifta sig. Det är väl mer eller mindre självklart att det förr eller senare leder till skilsmässa, om man inte är nöjd med att leva sitt liv i tystnad och missnöje… Självklart kan man ju skilja sig av andra anledningar – som att kärleken helt enkelt tar slut eller att man utvecklas åt olika håll som personer, men jag tror att ökningen av skilsmässofrekvensen i januari beror på att folk är rädda för att tala om vad de vill, hur de vill ha det, och vad de vill göra. Allt som har legat och bubblat under ytan kommer upp och exploderar.

Tecknad explosion. Skilsmässor i januari

Förväntningarna på julledigheten och vad som ska göras sitter oftast i en människas huvud, och det går inte att gissa sig till vad någon annan vill. Det är klart att det blir extra tydligt att man inte trivs ihop, och varför, när man är ledig tillsammans med sin partner. Att folk har så svårt att vara öppna och ärliga om precis allting, även med någon man är gift med. Ska det verkligen vara så? Om man inte talar om vad man vill är det ju svårt att få det.

Och vad kan hända om man öppnar sig och berättar vad man tycker är irriterande hos partnern? Partnern kan välja om han eller hon vill ändra på det beteendet. Antingen blir det bättre, eller så blir det ingen skillnad. Vill de inte ändra på sig får man själv fundera över om man kan acceptera det ändå och sluta gå och störa sig på det, kompromissa på något sätt eller vara tydlig med att det inte fungerar i längden. Det går liksom inte att förlora.

En del skilsmässor är säkert ett resultat av nyårslöften om att se till sig själv i första hand, och att stå upp för sig själv. Det blir garanterat många skilsmässor i år också, eftersom det har varit extra många lediga dagar. Synd.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/01/skilsmassor-januari/

2 kommentarer

  • Petterjanuari 7, 2014 kl. 10:55
  • Svara

  Det är något konstigt med svenskarna. Precis som du skriver går de flesta av oss omkring och ”tror” eller ”önskar” att den andra vet vad vi vill.
  Hur ska man kunna veta hur någon annan känner eller vill om man inte pratar med varandra? Det räcker inte alltid med kroppsspråket då män och kvinnor tolkar det olika. Med risk för att framstå som fördomsfull verkar det dock som det mest är kvinnor som anser att man ska veta vad de vill. I alla fall är det min erfarenhet.

  Storhelger utlöser säkert skilsmässor då helgen inte blev som man tänkt sig. Inte blir det bättre av att den andra skulle ha ”vetat” hur den förste ville ha det. Eller att man helt enkelt in kan kompromissa om detaljerna. Resultatet av den misslyckade storhelgen bidrar till att man vandrar till tingsrätten.

  Vilken röta att jag är en sådan där som säger vad andra tänker. Det får jag mycket skit för men jag är i alla fall ärlig och säger vad jag vill eller tycker. Kan andra inte ta svaret är det synd om dom. Inte mig. Hmmm…. Finns kanske en anledning till att jag är singel? 😀

  1. Jag håller med. Män i allmänhet säger vad de tycker, eller gör helt enkelt som de vill. Tycker att det är bra att du säger vad andra tänker, och vad du själv tycker – det är en bra lösning i längden även om jag också har märkt att det är betydligt svårare att hitta en partner… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.