Dyr biobiljett

Läste nån artikel om hur priset på en biobiljett har ökat explosionsartat de senaste åren, sedan Sandrews slog igen 2007 och SF numera i stort sett har monopol på biomarknaden. Priserna har ökat med ungefär 50% bara på sju år.

För en lång film som är i 3D kan man få betala 170 spänn i dag, och ytterligare en dryg hundring om man vill ha de bästa platserna. Helt sjukt att det kostar så mycket för att gå och se en jäkla film. När jag ser en film vill jag helst slippa en massa irriterande, prasslande folk runt omkring mig, så det är ju betydligt mer värt att göra det hemma i lugn och ro.

Att priset gått upp så oerhört mycket beror inte bara på att SF har tagit över marknaden, utan även på att människor vill gå på bio samtidigt. De flesta går på bio på helger, och då blir efterfrågan betydligt större än utbudet och priset blir därmed högre. Enligt Maria Skoglund på SF skulle de kunna erbjuda bättre priser, om fler människor gick på de mindre attraktiva tiderna på vardagar.

Det är ju faktiskt inte ovanligt att man sitter nästan själv i en biosalong om man går på bio en vardag – vilket borde vara mer attraktivt. Jag föredrar det, helt klart. Borde inte min biobiljett vara lite billigare för att jag gör det då?

Illegal nedladdning är också en av anledningarna till att priserna går upp, men det vet jag inte om jag riktigt köper i sammanhanget. Priserna på musik och film till försäljning har ju inte alls ökat på samma sätt. Jag är ganska skeptisk till SF generellt, för det är usel service, filmen visas inte i 3D trots att man betalat för det, det är så gott som alltid dåligt städat i salonger och på toaletter, och svårt att få ut sina biljetter vissa gånger.

Det är ytterst få gånger en biobiljett är värd sitt pris, och det är verkligen ingenting jag själv lägger ut pengar på. När når man taket egentligen? Varför fortsätter folk att gå på bio trots att det är så sjukt dyrt? Kan man verkligen inte vänta tills filmen går att hyra…?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/dyr-biobiljett/

2 kommentarer

  • Petterfebruari 27, 2014 kl. 11:31
  • Svara

  Längesedan jag var på bio. Jag är fördomsfull och förutsätter att folk kommer att irritera mig med sms, chatt och facebook medan de tittar på filmen. Kanske ett bra tidsfördriv om filmen är tråkig men då kan man ju lika gärna gå hem.
  Prasslande godispåsar stör mig inte lika mycket som prat och alternativa aktiviteter men är tillräckligt för att jag dissar biografer.
  Argumenten med fildelning håller inte längre. Att hävda att man förlorar biobesökare för att filmen går att ladda ner är löjligt. Folk går inte på bio för att det är för dyrt eller för att filmerna håller usel kvalitet. Det gör det dock inte OK att ladda ner filmen men kan vara en bidragande orsak när folk tycker att priset inte matchar kvalitén. Och självklart kan man sprida ut biobesökarna genom att ha olika priser för hög- och lågsäsong. Det är ju bara korkat att inte göra så.

  Nää…. Den mesta film idag är så usel att jag avstår biografer och jag vill nog ha ännu bättre stolar att sitta i även om de förbättrats rejält.

  1. Håller med. Film ses bäst hemma i en skön soffa med möjlighet att pausa, och gärna med gott sällskap. Och billigare popcorn.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.