Gnisslande kvarn

Älskaren R berättade efter sin cykeltur med kompisar i helgen att de hade passerat någon slags kvarn eller vattenhjul någonstans ute på landsbygden, och den hade gnisslat som fasen när den var färdig. Man kunde visserligen smörja den med tjära och olja, men sådana saker var svindyra, så de försökte hitta ett annat alternativ. Så vad använde de då för att smörja sin kvarn? Jo, de hittade ett alternativ som var helt gratis – sniglar.

Leopardsniglar. Om en kvarn som smörjdes med sniglar.

Haha! Det är faktiskt en sann historia. KVattenhjulet ligger någonstans i Södermanland, och heter Bredsjönäskonsten. Jag kan ju inte påstå att jag är särskilt avundsjuk på den som arbetade med att samla in sniglar och mosa in dem i maskineriet… Men slemmigt är det ju, så det måste ha funkat bra. Har man inte pengar måste man komma på andra lösningar på sina problem, simple as that.

Frågan är hur de gjorde om de inte hittade några vanliga sniglar, och var tvungen att använda snäckor med skal i stället. Av erfarenhet vet jag att sådana finns i absurd mängd på många håll i Södermanland, och de är ju betydligt lättare att plocka ihop i en hink än vanliga sniglar. Dessutom syns de bättre. Frågan är då om de drog ut själva snigeln ur sitt skal innan de smörjde kvarnen, eller om skalet hängde med också… Nja, jag kanske nöjer mig med historien som den är, utan vidare detaljer. Jag är ganska säker på att kvarn-ägare inte använder sniglar nu för tiden i alla fall. Eller?

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/gnisslande-kvarn/

2 kommentarer

1 ping

  • petterfebruari 13, 2014 kl. 12:15
  • Svara

  Fick en gång berättat för mig att man förr alltid hade en hink hängande på vagnen. På den där tiden hade man som bekant häst och vagn som primärt fordon.
  Tydligen slängde man sniglar man hittade i den där hinken och sedan användes de som smörjmedel på vagnens axlar. Och kanske på annat som gnisslade.

  P.S Kanske hade man hinken även som vattenbehållare åt hästen men storyn om sniglarna är roligare. D.S 😀

  1. Haha, helt klart! Tanken på sniglar som smörjmedel hade aldrig slagit mig tidigare, men det verkar ju inte alla dumt. Det betyder dock inte att jag tänker prova… 🙂

  • Frys och slask! -februari 21, 2014 kl. 21:05

  […] tjock slaskig massa på gator och trottoarer. Som resterna från en avfrostad frys, blandat med hala sniglar. Men jag hittade en sak som ni får se […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.