Sjukt, vården.

Har haft fullt schema i både i går och i dag med diverse grejer relaterade till vård. Först var det tandläkaren i går, och nu på morgonen har jag både varit hos min sjukgymnast och hos läkaren på vårdcentralen. Han som var den senaste i raden att tala om för mig att jag skulle köpa hjälpmedel och ortoser själv, i stället för att försöka med en ny remiss. Jag kollade förresten upp vad hans förslag skulle kosta, och det var många tusenlappar. Men det är tydligen så vår eminenta vård fungerar – betalar man det inte själv så blir man utan. Sjukt.

Kan inte påstå att det gick mycket bättre den här gången. Vid förra besöket i början av januari bad jag om ett intyg för att kunna ansöka om tillstånd för handikapparkering, men det har jag självklart inte fått något. Jag frågade om han hade glömt det, eller bara struntat i det. Struntat i det – han sa att det var så svårt att få, att det inte var någon idé att söka. Blev ganska chockad, för jag har ju gått och väntat på ett. Vägrar man skriva ett kan man väl i alla fall tala om det första gången?

Jag bad om ett likadant i dag också, men skulle inte få något. Fin vård, verkligen. Det är helt sjukt. Man kan väl åtminstone försöka? Färdtjänstresorna räcker inte alltid till, och de gäller bara i Stockholms län. Nej, efter att jag eventuellt har fått mina remisser skickade blir det till att leta efter en ny läkare igen. Och börja om från början med någon som inte vet vad EDS är.

Rullstol

Nu var mitt primära ärende förnyade recept och ett nytt intyg för att gå igenom den fruktansvärda processen med att ansöka om Färdtjänst igen. Jag trodde att han skämtade när han sa att sådana intyg (allt som inte var remisser – alltså saker till AF, FK och Färdtjänst) numera kostar extra, utöver högkostnadsskyddet. Runt 250 spänn, trodde han. Jag har ju frikort, men tydligen skulle jag få betala extra för ett intyg när det var färdigt. Sjukt. Jag skulle själv få ringa vårdcentralen om några dagar och kolla om det var klart, gå dit och hämta det, och betala för det. Heeeelt sjukt.

Självklart bad jag om en ny remiss till en ortopedtekniker, och om ytterligare ett försök till att få hjälpmedel till mig själv och i hemmet, men vi får se vad det blir av dem. När jag kom till apoteket efter läkarbesöket för att hämta ut mina mediciner hade han gjort fel, så nu har jag smärtstillande som räcker 14 dagar om jag ska jobba eller göra något speciellt. Eftersom det är narkotiska preparat så går det inte att förnya dem över telefon. Var jävligt glada om ni är friska, det är allt jag har att säga.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/sjukt-varden/

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Farsanfebruari 19, 2014 kl. 23:47
  • Svara

  Duktig typ!

  1. Han bröt mot flera av FNs, EUs, OHCHRs och våra egna svenska regler. Blir nog en anmälan på det där efter att jag är klar med överklagan till FK.

  • Åkefebruari 19, 2014 kl. 23:58
  • Svara

  Citat: Eftersom det är narkotiska preparat så går det inte att förnya dem över telefon. Var jävligt glada om ni är friska, det är allt jag har att säga Slut citat

  tyvärr kan inte jag heller kalla mig frisk ,, men hellre en sjuk kropp och en frisk hjärna än tvärt om ,,,

  så va vill jag ha sagt här då ,, jo i din text som jag saxade påstår du saker som inte längre stämmer

  jag har enorma problem med mina fantomsmärtor , jag tar 100 Mg morfin varenda kväll när jag går och lägger mig ,, jag får utskrivet 20 mg tabletter och i 100 pack ,, får bara ut ett paket i taget så det är täta samtal till min vårdcentral och husläkare , jag meddelar att jag behöver mera medicin , jag måste berätta vilket av alla preparat det är trots att dom sitter och tittar i min lista när jag ringer så dom ser vilket preparat jag är insatt på ,, skitlöjligt tycker jag ,, jag har sammanlagt 7 olika sorters mediciner och en del av dom vrickar man tungan på att uttala , hur som helst är det inget man använder i dagligt tal varvid man helt enkelt glömmer bort vad dom heter ,, såå sköterskan får inte ge mig några ledtrådar om vilken medicin jag har blivit insatt på … så ska jag kunna be om mera medicin så måste jag veta vad den heter ”suck” .. tur att det är så lätt att komma ihåg MORFIN då ,,, hur som ,, jag talar om att mitt morfin straxt är slut OK säger sköterskan , då lägger jag detta till doktorn imorgon .. och dagen efter så finns det ett E- recept på morfin för mig att hämta ut så är du tvungen att uppsöka din läkare personligen för att få narkotiska preparat utskrivena får du nog be dom komma över på 2000 talet och uppgradera sin utrustning 🙂

  1. Haha! Ja, hittills har de vägrat mig att göra så. Jag är ju ung, kan föra mig bland folk, klär mig okej och saknar inga kroppsdelar, så de är väl lite skraja – och jävligt ignoranta. De kan inget om min sjukdom helt enkelt. Ska absolut försöka ringa och få det via telefon, för det finns inte en chans att jag kan springa dit varannan eller var tredje vecka!

   2000-talet väntar på många instanser inom vården, verkar det som… 🙂

  • En bortglömdfebruari 20, 2014 kl. 01:11
  • Svara

  Jag verkligen lider med dig måste jag säga!
  Jag vet inte hur många gånger vården svikit mig och min familj de senaste åren. Det finns inte ord för det.
  Att få vänta i över två år på en livsviktig operation är makabert och horribelt, men helt möjligt i dagens Sverige.
  Jag gråter

  https://fattigaochsjuka.blog.se/

  1. Ja, det är sjukt. Jag har också fått vänta – inte i två år, men i ett halvt – på operation och att ens få komma till röntgen när jag hade akut diskbråck. Var så illa tvungen att jobba för att försörja mig under tiden. 🙁 Tack snälla du.

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.