Slicka på saker

Undrar varför människor eller barn generellt är så fascinerade av att slicka på saker. Frusna lyktstolpar eller ledstänger, att smaka på blommor, grus eller daggmaskar, eller ännu värre – bajs från olika saker. Det är väl en gammal grej som inte har avlats bort helt genom evolutionen ännu, eftersom man inte hade så mycket val om man ville ta reda på vad något var innan vi hade språk. Det känns ändå som att slicka på saker är något man generellt bör undvika, men det är väl svårt att få barn att sluta med det när vi har gjort det i miljontals år.

Om man funderar lite på hur mycket bakterier och skit det finns på ett vanligt tangentbord, på våra mobiltelefoner eller under ringarna på våra fingrar, så är det bra gjort av evolutionen att få oss att förstå att vi inte bör slicka på saker hur som helst. Saker i naturen är ju inte farliga på samma sätt som våra vardagsprylar som är täckta av avföringsbakterier – men en del grejer kan ju vara giftiga. Jag vet inte vad som är värst…

Förutom en incident med en frusen lyktstolpe har jag inget minne av att jag ville slicka på saker eller stoppa dem i käften när jag var liten. Jag minns dock i lågstadiet att det inte var helt ovanligt att ungarna testade det mesta de kunde hitta, och jag tyckte att det var vidrigt. Vi har händer och ögon, räcker inte det oftast för att ta reda på om något bör stoppas i munnen? Dessutom kan vi ju alltid fråga någon om det är bra… Nej, jag blir sjukt äcklad när jag ser någon äta något som inte är mat. Typ snor, öronvax eller någonting från hundparken. Undrar hur länge det dröjer innan evolutionen helt tar bort vår instinkt att slicka på saker!


Missa inte...

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/slicka-pa-saker/

2 kommentarer

  1. Trots alla dessa bajspartiklar lever vi. Tror inte det är så farligt som vi vill göra det. Klart bakterier kan döda men många av oss lever i en så ren värld att lite avföringspartiklar på ett tangentbord INTE dödar oss. Finns tydligen forskning som visar att bönder och deras barn är friskare då de vistas i en miljö där lite fekalier i luften snarare är nyttigt än skadligt.

    Och ja, jag gillar att slicka på saker men håller mig till vad jag tycker är intressant. Lyktstolpar och räcken har jag vuxit ifrån. ) volts-batterier är en annan femma. 😀

    1. Ja, jag tror också att lite av allt möjligt farligt redan från unga år är bättre än extrem renlighet, men just det där med att slicka och smaka på prylar fattar jag inte. Äta daggmaskar liksom, eller slicka på stenar eller harbajs?

      Har förstått att batterier är en helt annan grej eftersom det är lite coolt. :mrgreen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.