Varför är symbolen för EDS zebrarandig?

Jag fick en bra fråga häromdagen, och det gällde varför symbolen för EDS är just zebran. Jag visste det inte själv, men efter lite efterforskning är det väldigt logiskt. På många läkarprogram och utbildningar världen över får studenterna lära sig:

”When you hear the sound of hooves, think horses, not zebras.”

När du hör hovar slå bakom dig så förväntar du dig inte att se en zebra. Hästar är vanliga, och zebror är väldigt sällsynta. Därför säger logiken att man tryggt kan gissa att hovslagen hör till en häst. Varför ska man försöka diagnostisera något väldigt sällsynt, när svaret finns precis framför en? Att svaret är hästar är den mest troliga förklaringen, och en zebra (eller en medicinsk zebra) representerar alltså en person med en sällsynt sjukdom.

EDS pin, I wear stripes for someone special. EDS awareness, Ehlers-Danlos syndrom. Vill du köpa en EDS-pin så förmedlar jag det! Symbolen för EDS.

Namnet, och symbolen för EDS, kommer helt enkelt från den aforismen som många läkarstudenter får lära sig i skolan. Det innebär ju även tyvärr (som jag alltför väl har märkt) att många läkare kan vara i samma rum som en zebra och bara se en häst. Det innebär ju en hel del frustration, och det enda man själv som zebra kan göra är att försöka göra det lite enklare för nästa generation, genom att sprida medvetenhet och utbilda folk så gott man själv kan.

Symbolen för EDS är internationell, och om någon kallar sig för en zebra så det högst troligt att de har sjukdomen. En del människor identifierar sig ju av någon outgrundlig anledning med sin sjukdom (”jag och min” eller ”jag har ju min” EDS/fibromyalgi/gallsten/whatever), men där tänker jag aldrig hamna. Jag är inte min sjukdom och jag döljer mina symtom så gott jag kan i vardagssituationer, just för att jag inte vill behöva bli förknippad med ett offer eller någon som det är synd om. Jag bär symbolen för EDS med stolthet – men jag skulle aldrig kalla mig en zebra. Jag har bara Ehlers-Danlos syndrom.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/02/varfor-ar-symbolen-eds-zebrarandig/

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • tatianafebruari 24, 2014 kl. 19:02
  • Svara

  Håller med dig ! Vill inte vara mina diagnoser . Utan bara jag . Fab helt enkelt . Som du dårå 🙂
  Kram

  1. Ja, det är allt folk i allmänhet behöver veta! :mrgreen:

  • Mariafebruari 24, 2014 kl. 19:35
  • Svara

  Kan bara hålla med, gäller att acceptera att man har en sjukdom, våga prata och berätta om det, men absolut inte fastna i sjukdomen, att den blir ens identitet, finns så mycket mer som är jag, vilket jag hoppas att andra också ser.

  Men måste säga att Eds har en bra symbol, väldigt talande, som du beskrev.

  /Maria

  1. Precis! Det är så lätt att andra som inte känner den som är sjuk så väl, fastnar i att han eller hon faktiskt har en sjukdom, även om det är inte är medvetet. Det blir sällan bra!

   Ja, jag gillar verkligen symbolen! Den beskriver något, och är betydligt roligare än könsstereotypa rosa band för kvinnor och blå band för män med cancer!

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.