Försäkringskassan, kryckor och remisser

Var alltså hos en sjukgymnast i dag, på ett rehabcenter på ett av sjukhusen i stan. Hon hade lagt ner en hel del tid på att försöka ta reda på var jag kunde vända mig för att få specifik vård för EDS, eller i alla fall av någon som kunde något om det, men hon sa att det inte fanns någon. Och det visste jag ju redan. Det vet alla inom vården också, men inte Försäkringskassan. Hon sa också att sett inte går att få massage specifikt, utan att de hänvisar till privata massörer. Det visste jag ju också, men det vet inte Försäkringskassan. Det spelar ingen roll hur många gånger jag får de svaren från vårdinstanser, Försäkringskassan hävdar ändå att det går. Yeah right.

Jag fick i alla fall mina kryckor utbytts till ett par med ergonomiskt handtag. De var skönare, men jag kan inte variera mellan höger och vänster arm när jag använder dem, eftersom handtaget följer handens form. Jag slipper i alla fall hålla så hårt i kryckorna med händer och fingrar, och kan luta mer på dem.

Huvudärendet var i alla fall en nackkrage, som Försäkringskassan påstår att det går att få från hjälpmedelscentralen eller från stället där jag var i dag. Visst, det gick att få en enkel variant i formbar skumgummi, men den kostade likförbannat pengar. Inte mycket, om man jämför med de mer avancerade varianterna man kan köpa hos särskilda hjälpmedelsbutiker, men den kostade pengar. När ska FK vakna?

Pengar, mynt och sedlar

Hon var i alla fall väldigt trevlig och hjälpsam, och jag kan höra av mig om jag kommer på något mer jag behöver. Jag kom på flera saker efter att besöket var klart, så jag får nog ta och göra det. Jag har självklart glömt vad det var för något nu igen, men det kommer nog tillbaka. Hur som helst, hon bokade in mig hos en handspecialist på samma ställe, som hjälpt EDS-patienter med hjälpmedel tidigare.

Och så sa hon att hon inte alls kunde skriva en remiss till varmvattenträning, utan att husläkaren var tvungen att göra det. Samma husläkare som propsade på att det var omöjligt. Hans kompetens är nu kraftigt ifrågasatt. Hon skulle skriva ett remissvar till honom och förtydliga det, och så ska jag skicka ett meddelande i samband med att jag ber om mer mediciner – eftersom han bara skrev ut för 14 dagar. Det är kul nästan jämt. Hon var bra ändå, och säkert en god framtida kontakt om det behövs. Men det var en lång och hemskt jobbig dag, och jag mår uselt. Fortsättning följer i morgon.

Permalänk till denna artikel: https://argaklara.com/2014/03/forsakringskassan-kryckor-och-remisser/

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • Åkemars 6, 2014 kl. 10:36
  • Svara

  Nu vet jag inte riktigt ”hur” du går på kryckor ,, jag är ju lårbensamputerad så jag går ”tungt” på mina kryckor då dom måste bära hela min tyngd ,, det gav mig problem med axlar , handleder och armbågar ,, men sen provade jag en kryckfot som heter flexyfoot som jag vill tipsa dig om .. den är uppbyggd med en stötdämpare i själva foten och ger ett mycket mjukare anslag , nackdelen med den är att du INTE kan använda några isdubbar till den då dessa normalt fälls ut och stöds av gummidubben ,, och då den här gummidubben drar sig tillbaka vid belastning funkar inte isdubbarna med den

  Men gummit i dessa flexifoot funkar ganska bra på isen vs lanstingets vanliga dobbar så man är inte helt vilsen trots allt ,, dessutom håller dom otroligt mycket bättre än dom vanliga ,

  du har med 99% säkerhet dom vanliga dobbarna och då vill jag be dig vara uppmärksam på ”mönsterdjupet” på dobbarna ,, mönstret är runda ringar och när du sliter ner mönstret så blir dom livsfarliga när dom är blöta och du kommer in på en blank yta tex som huvudentren på karolinska sjukhuset som har ett marmorgolv ,, visst är det lättstädat men snorhalt när man kommer på kryckor .

  dessutom är gummiblandningen i standard dobbarna mjuk ,, innan jag fick mina flexyfoot så slet jag ut ett par dobbar per dygn ,,, och med slita ut menar jag från nya till det här magiska att man slitit ner ringarna så det blir en jämnt plant yta ,, och den ytan säger bara ”swooosch” när det blir fuktigt /blött och man går i golvet med ett brak

  flexyfoot har både en bättre gummiblandning och ett öppet mönster så dom har mycket bättre grepp i väta
  https://www.swereco.se/vara-produkter/ga-sta/flefyfoot.html

  1. Jag går inte lika tungt alls, men har jätteproblem med axlar, handleder och händer. Ja, jäklar vad hala de vanliga är, helt livsfarliga när det är blött eller isigt ute! Flexyfoot verkar ju riktigt bra, det ska jag skriva upp på ”vill-ha”-listan. Fick du betala för dina själv?

  • Åkemars 6, 2014 kl. 19:06
  • Svara

  NOPE ,, det finns få fördelar att vara amputerad men gratis hjälpmedel är ett av få … dock inte utan problem ,, jag fick bistå med en uträkning på hur mycket dom skulle spara på att jag fick dessa flexyfoot vs dom där vanliga gummiduttarna och ifrågasatte verkligen om det var ekonomi dom höll på med eller friskvård ,,, från att ha en blankt NEJ fick jag plötsligt massor med dobbar så det lönar sig att ställa sakerna på sin spets

  1. Att man ska behöva bevisa och räkna åt dem hela jävla tiden! Sjukt. 🙁

  • Åkemars 6, 2014 kl. 20:34
  • Svara

  äsch det är inte så märkvärdigt ,,, jobba på f-kassan är ett Mc-jobb dvs ett jobb du inte behöver några större färdigheter för att platsa på ,, det skrämmande är dock vilken makt dom har över sina ”brukares” ekonomi ,,, kolla hur det funkar när man åker genom drive thrue på Mcdonalds ,, i början tänkte man ”ahhh” jag ringer och säger att det fattas nått så skickar dom gratischeckar ,, nu verkar dom ha trumfat det och ligger återigen ett steg före ,,, kan inte påminna mig sist jag fick allt jag beställde när det var mer än en dricka ,,

  nää som sagt det är skrämmande att man ska behöva lära folk sitt jobb ,,

  1. Haha, det är sant, vissa gånger undrar man. Jag har upplyst flera av de som jobbar i FKs kundservice om vad som gäller, och jag har fått fel besked därifrån flera gånger. Synd, för sånt kan ju paja en människas ekonomi för månader eller år framöver. Ansvar och kompetens borde vara A och O.

  • Pettermars 7, 2014 kl. 20:30
  • Svara

  Studsar inte runt på kryckor speciellt ofta men känner till den där flexyfoten. Nya doppskor kan ju göra hela dagen för en kryckanvändare. 😀 Bra handtag spelar stor roll för gången.
  Har lite idéer om såna där förbättringar som underlättar. Roligare och bättre hjälpmedel kan det aldrig bli för mycket av.
  Verkar som du inte fick ut allt du ville av mötet men att det ändå blev en hyfsad upplevelse. Fattar inte att det ibland kan vara så jävla snålt. Hur mycket kostar egentligen en hyfsad nackkrage? Egentligen inte speciellt mycket men det finns väl ballare sjukdomstillstånd som kräver uppmärksamhet.

  Ska jag ta på mig min nackkrage som sympatiaktion för din skull? ;D

  1. Haha, det vore snällt! 🙂 Ja, det var okej, jag kan föreslå saker jag behöver så får vi se vad de kan göra, vad gäller praktiska prylar till hemmet och kryckor och sånt i alla fall. Saker som ortoser till mig själv verkar lite svårare. Undrar vad jag ska skaffa för sjukdom för att få hjälp, egentligen!

   Har kommit på vad det var jag skulle fråga efter, i alla fall. Och glömt det igen. Men sen kom ett par av sakerna tillbaka: En ergonomisk sittkudde till rullmobilen. Strumppåtagare, hjälpmedel för att ta mig ur sängen. Klara, 89.

  • Pettermars 7, 2014 kl. 22:19
  • Svara

  Då tittar jag på tv med den på. Den är ju skön och varm. 😀 Sittkudde låter skönt, borde kanske ha en sådan med tanke på min beniga ända. Jag sliter ju på folks soffor.
  Verkar som om du behöver en hel arsenal med praktiska prylar. Hoppas du kan få loss en del av prylarna. Jag uppfann en bättre flaskkork till morsan. Den gillade hon. 😀

  1. Ja, jag ska ju till någon handspecialist snart också, då tänkte jag försöka få allt sånt där som har med köket och burkar och prylar att göra! 🙂

  • Möte med handspecialist i dag -mars 28, 2014 kl. 09:29

  […] om handövningar som hjälpmedel – har faktiskt ingen aning. När jag var där för ett par veckor sedan och fick nya kryckor och fick köpa en nackkrage, så sa tjejen jag träffade då att eftersom jag […]

Kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.